prisjećanje na veliki dan

FOTO U Belici održana svečana akademija povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Na svečanosti su nastupili Limena glazba Belica i Ivica Pepelko dok je također bila postavljena i foto-izložba ratnih dana.

Društveni dom u Belici bio je premali da primi sve one koji su došli na svečanu akademiju povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja koju je organizirala Zajednica braniteljskih udruga Međimurske županije. Nakon intoniranja himne i minute šutnje za sve kojih više nema na početku svečanosti prikazan je i kratki dokumentarni film o oluji i o oslobađanju hrvatskog teritorija.

Na skupu je prisustvovao posebni izaslanik ministra branitelja Tome Medveda, dr. Kornelije Brkić, dok su govorili i prisjećali se o tim danima ponosa i slave načelnik ratne uprave za obranu Međimurske županije Ivan Krčmar, predsjednik Zajednice braniteljskih udruga Međimurske županije umirovljeni pukovnik Željko Tomašić, brigadir Marijan Kretić, dok su skup pozdravili domaćin načelnik općine Belica Zvonimir Taradi, izaslanik župana Matije Posavca, Josip Grivec dok su POVELJOM ČASTI posebno nagrađeni bili Josip Lisjak i Dragutin Remenar.

Tijek akcije

Željko Tomašić ovom je prilikom pozdravio sve prisutne te se prisjetio samog tijeka akcije koja je ispisala povijest.

-Kao danas sjećam se zore 4. kolovoza 1995. godine u Drenovom Boku kod Jasenovca. Sa izvidnicima i inženjercima 125. domobranske pukovnije u tišini, čuo se samo tihi žubor vode prilazim obali Save.

Javlja se motorola i izvješće „nalazimo se na položajima na desnoj obali Save“ Olakšanje i tiha zapovijed za desant, u drugom i sljedećim valovima koriste se izvanbrodski motori i pente, Sava je oživjela. Javljaju bojovnici iz prvog vala da su stigli do željezničke postaje u Višnjici čime je stvoren mostobran. Vraćaju prve poginule i ranjene na Savu gdje naši Međimurci iz 34. inžb pružaju svekoliko pomoć i potporu.

Prenio sam zapovijed 34. inženjerijskoj bojni da uspostavi splavna mjesta prijelaza u Jasenovcu i Drenovom Boku. Bojna je ojačana pontonskim sredstvima iz 33. inženjerijske brigade. U Jasenovcu je prebacivanje naših snaga vršeno amfibijskim transporterom PTS-m, a u Drenovom Boku je započelo uređenje silazne i izlazne rampe i sklapanje splavi od 40 t nosivosti koja je kasnije povećana na 60 t. Inženjerci 34. inžb su uspjeli jednom splavi prebaciti građevinski stroj – dozer preko Save na oko 500 m nizvodno od mjesta prijelaza, te je isti samovozno došao do mjesta gdje je započeo izradu izlazne rampe, jer je onostrana obala bila strma i pješčana, tako da je izgradnja izlazne rampe bio pravi građevinski pothvat. Kasnije se ispostavilo da smo imali i malo sreće, dozer je prošao između redova mina i neprijateljskom minskom polju i nije nagazio na minu.

Do jutra 05. kolovoza oba splavna mjesta su bila u funkciji te su u toku toga dana preko tih splavnih mjesta preko Save prebačene naše snage s kompletnom opremom i naoružanjem ekvivalenta 5 brigada, čime su nadmašeni svi proračuni i planovi.

Noću 04./05. kolovoza je preko privremeno osposobljenog željezničkog mosta u Jasenovcu u borbu uvedena Domobranska bojna Čakovec /sada pod nazivom 2. bojna 24. dp/ te je u ranim jutarnjim satima ušla u Hrvatsku Dubicu i nastavila djelovanje prema Hrvatskoj Kostajnici, čime je na tom potezu oslobodila hrvatsko Pounje i utvrdila se na državnoj granici, r. Uni.

KONCERT

Svečana akademija održana je pod pokroviteljstvom Ministarstvo hrvatskih branitelja, Međimurska županija i Općina Belica. Na svečanosti su nastupili Limena glazba Belica i Ivica Pepelko dok je također bila postavljena i foto-izložba ratnih dana.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije