Živo je i aktivno ovih dana u velikom voćnjaku u Vratišincu gdje su u tijeku pripreme za berbe
Dok Franjo Tomašić iz Selnice obavlja malčiranje i košnju između voćaka, Vesnu Žganec iz Gornjeg Kraljevca zatekli smo u plasteniku u jagodama.
– Bilo je nešto zrelih koje smo ranije jutros pobrali, no prave berbe tek slijede. Jagoda u ovom voćnjaku ima u izobilju i imat ćemo što brati svaki dan u svibnju, kazala je najavivši popularne samoberbe kada će svatko moći sam nabrati jagode i tako uštedjeti jer je cijena jagode po kilogramu u tom slučaju jeftinija nego da ih kupite na štandu. Imaju tri sorte jagoda, a najprije će se brati clery.
U voćnjaku se, osim jagoda, uzgajaju i jabuke i breskve te je i s njima puno posla. – Nasadi jagoda pripremaju se već od siječnja. Redovi su se čistili od korova pa je nastupilo prihranjivanje i navodnjavanje, objasnila je voditeljica voćnjaka Simona Murković kako nema mirovanja kod njih ni tijekom zime, no proljeće je ipak zbog berbe i samoberbe puno življe. Već u siječnju obavljena je rezidba jabuka koja je sada ponovo na rasporedu jer se režu vrhovi, dok je u trećem mjesecu izvršena rezidba breskvi. Treba pratiti i poštovati sve agrotehničke mjere sa svakom voćkom kako bi konačan rezultat bio zadovoljavajući.
Mnogo je u voćnjaku posla tijekom cijele godine, ali kad se uživa u sočnim i zdravim plodovima trud nije uzaludan.
*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3549