RADOVI U PUNOM JEKU

VRATIŠINEC Proljeće u voćnjaku: Vesna Žganec zadužena za jagode, Franjo Tomašić za malčiranje

Živo je i aktivno ovih dana u velikom voćnjaku u Vratišincu gdje su u tijeku pripreme za berbe

Dok Franjo Tomašić iz Selnice obavlja malčiranje i košnju između voćaka, Vesnu Žganec iz Gornjeg Kraljevca zatekli smo u plasteniku u jagodama.

– Bilo je nešto zrelih koje smo ranije jutros pobrali, no prave berbe tek slijede. Jagoda u ovom voćnjaku ima u izobilju i imat ćemo što brati svaki dan u svibnju, kazala je najavivši popularne samoberbe kada će svatko moći sam nabrati jagode i tako uštedjeti jer je cijena jagode po kilogramu u tom slučaju jeftinija nego da ih kupite na štandu. Imaju tri sorte jagoda, a najprije će se brati clery. 

U voćnjaku se, osim jagoda, uzgajaju i jabuke i breskve te je i s njima puno posla. – Nasadi jagoda pripremaju se već od siječnja. Redovi su se čistili od korova pa je nastupilo prihranjivanje i navodnjavanje, objasnila je voditeljica voćnjaka Simona Murković kako nema mirovanja kod njih ni tijekom zime, no proljeće je ipak zbog berbe i samoberbe puno življe.

Već u siječnju obavljena je rezidba jabuka koja je sada ponovo na rasporedu jer se režu vrhovi, dok je u trećem mjesecu izvršena rezidba breskvi. Treba pratiti i poštovati sve agrotehničke mjere sa svakom voćkom kako bi konačan rezultat bio zadovoljavajući.

Mnogo je u voćnjaku posla tijekom cijele godine, ali kad se uživa u sočnim i zdravim plodovima trud nije uzaludan.

*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3549

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije