Priopćenje župana Perhoča uz Dan državnosti

Župan Međimurske županije Ivica Perhoč prigodnim priopćenjem građankama i građanima Međimurja čestitao je Dan državnosti:

– Ovih dana obilježavamo dva datuma koji su obilježili noviju hrvatsku povijest i koji su, slobodno možemo reći, udarili temelje suvremenoj Hrvatskoj. Riječ je o Danu antifašističke borbe i Danu državnosti. 25. lipnja 1991. godine Hrvatski Sabor donosi Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske kojom je formalizirana plebiscitarna odluka hrvatskih građana s referenduma održanog mjesec dana ranije.


Dan državnosti čestitaju vam i sljedeći gradovi i općine:

Time je naša zemlja ponovno okrenula novu stranicu svoje povijesti, priključujući se cijeloj Istočnoj Europi koja je tih dana odbacivala stare autoritarne sustave te se politički priključivala Europi kamo geografski i povijesno pripada. Oba događaja bila su i početak velikih stradanja Hrvata, te svih ostalih koji žive na ovom području.

Iako su nas povijesne okolnosti odvele s druge strane željezne zavjese, antifašistička borba u 2. svjetskog ratu bila je to jedna od osnova na kojem je 46 godina kasnije uspostavljena nezavisna i suverena Hrvatska. Zbog želje za samostalnošću i daljnjim razvojem u demokratskom i pluralističkom okruženju, Hrvatska se ponovno našla na pravoj strani, u društvu slobodnih zemalja.

Agresija na Hrvatsku koja je uslijedila ubrzo nakon Ustavne odluke o samostalnosti, našu je zemlju još jednom stavila pred kušnju. Zahvaljujući nacionalnom jedinstvu, veličanstvena pobjeda i integracija okupiranih područja okrenula je novu stranicu hrvatske povijesti. Mi u Međimurju dali smo velike žrtve. Boreći se za vjekovne ideale – slobodu i pravdu, mnogi su naši sumještani dali svoj život.

Danas se moramo sjetiti svih onih koji su tijekom stoljeća poginuli za našu današnju slobodu. I zbog njih, ali i zbog nas samih njihova žrtva ne smije nikad biti zaboravljena. Upravo datumi koje obilježavamo i događaji koji su uslijedili nakon, posebice 1991. godine, pokazali su da Hrvati nacionalnim jedinstvom oko ključnih pitanja mogu savladati i najveće prepreke.

Napominjem to zbog činjenice da ćemo iz krize u kojoj se nalazimo, puno lakše izaći ukoliko oko ključnih pitanja za naš razvoj postignemo konsenzus. I na kraju, svim građankama i građanima Međimurske županije želim sretan Dan Državnosti, navodi u priopćenju međimurski župan Ivica Perhoč.

Sretan Dan državnosti svojim čitateljima i poslovnim partnerima čestita portal eMedjimurje.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije