STIGLI NAM MALI UKRAJINCI

FOTO Na povratku s Jadrana, djeca iz Ukrajine posjetila Međimursku županiju

Tijekom srpnja u odmaralištu na Jadranu boravilo je stotinjak djece bez jednog ili oba roditelja

U ponedjeljak su na povratku s ljetovanja na Jadranu, djeca iz ukrajinskog grada Harkiva posjetila Međimursku županiju, gdje su ih našim najatraktivnijim turističkim točkama, Muzejom nematerijalne baštine – Riznica Međimurja uz posjet vidikovcu na Mađerkinom bregu, proveli domaćini iz Muzeja Međimurja te direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

Riječ je o skupini djece uključene u dobrotvorni projekt udruge „Hrvatska pomaže“, koji je pokrenula predsjednica te asocijacije Đurđa Adlešič. Za zasluge u humanitarnom radu, te organiziranju raznih oblika pomoći ukrajinskom narodu, osobito djeci, Đurđa Adlešič nagrađena je priznanjem „Žena za hrabrost“, a Izaslanstvo Europske unije u Washingtonu svrstalo je negdašnju potpredsjednicu Vlade Republike Hrvatske i bivšu gradonačelnicu Bjelovara među 20 Europljanki najzaslužnijih za pomoć Ukrajini.

Djeca iz Ukrajine već nekoliko godina ljetuju u bjelovarskom odmaralištu u Novom Vinodolskom, a projektom su osigurani i stručnjaci koji s djecom rade na ublažavanju ratnih trauma. Tijekom srpnja u odmaralištu na Jadranu boravilo je stotinjak djece bez jednog ili oba roditelja, a u tijekom kolovoza u projekt ljetovanja uz psihosocijalnu podršku bit će uključena i djeca koja su prošla ranjavanje.

Tijekom susreta s Međimurjem, mali Ukrajinci su sa zanimanjem razgledali Riznicu i poslušali priče iz davnina našega kraja, te se okrijepili u restoranu učeničkog doma Graditeljske škole u Čakovcu. Oduševili se i pogledom s vidikovca te se dobro zabavili na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ što im je osigurao Grad Čakovec, nakon čega su nastavili put kući.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije