mursko središće

NEHUMANO DRŽANJE PSA Susjedi reagirali: “Oslobodite starog psa s lanca!”

U našu je redakciju stigao video i izjave zabrinutih građana s područja Murskog Središća o nehumanom držanju velikog, ali i starog psa na lancu koji je bio privezan za kućicu na otvorenom

Prije sedam godina Zakon o zaštiti životinja zabranio je stalno držanje pasa na lancu. Sedam godina kasnije još uvijek svjedočimo nepoštivanju Zakona i držanja pasa u neodgovarajućim uvjetima i privezanima lancem, doduše u sve rjeđim slučajevima.

Prvenstveno se stanovnici ruralnih područja oglušuju na odredbe Zakona, što zbog neobaviještenosti, što zbog zastarjelih razmišljanja “Pa to je samo pas, normalno je da bude na lancu” ili pak “Tako smo radili oduvijek, zašto bismo se sada morali mijenjati.”

Od ožujka nema pomaka

Jučer je u našu redakciju stigao video (koji nećemo objaviti jer je snimljen na privatnom vlasništvu) i izjave građana s područja Murskog Središća o nehumanom držanju velikog, ali i starog psa na lancu koji je bio privezan za kućicu na otvorenom.

Video datira od ožujka ove godine, a naša čitateljica, koja nas je kontaktirala, kaže kako je obavijestila komunalnog redara Grada Mursko Središće te Azil Prijatelji u Čakovcu. Do danas se ništa nije promijenilo, pas je ostao privezan. Možemo samo zamisliti kako mu je tijekom ovih ljetnih vrućina.

Dvije strane priče

Čitateljica, koju je prizor posebno dirnuo i zabrinuo, u nedostatku reakcija kontaktirala je nas, nadajući se da će se nevino biće spasiti s lanca ako priča izađe u medijima. Kako kaže, tužna je i činjenica da je to donedavno bio pas naučen na život u toplom i čistom, odnosno kućni pas. “Ovom jadniku sudbina je podijelila užasne zadnje karte”, kaže čitateljica.

Naravno, kontaktirali smo i Azil i Grad Mursko Središće te tražili komentar na raspravu koja se povela na društvenim mrežama, a u kojoj su zabrinuti građani prozivali nadležne institucije zbog izostanka reakcije i pomoći psu. No priča nije tako jednostrana i jednostavna.

Vlasnica pokazala nebrigu

Kako kažu iz Azila Prijatelji, radi se o psu u vlasništvu osobe s područja Grada Mursko Središće koja radi u Austriji, dok starija članica obitelji ne može ispravno brinuti o psu pa on bježi. Prema izjavi Azila, komunalni redar je postupao. Kako je Azil prepun (trenutno skrbe o 550 pasa i svakodnevno stižu novi s ceste), uputili su vlasnicu da pošalje dobre fotografije psa da ga pokušaju preudomiti, no dobili su dvije slike na kojima se ne vidi niti cijeli pas.

Azil nema ovlasti za postupanje

“Otkad smo u projektu zbrinjavanja pasa iz romskih naselja, sklonište nam je prepuno, a postoji i lista čekanja vlasničkih pasa koje ljudi žele predati u sklonište, preko njih 30. Dnevno primamo između 2 i 5 upita za smještaj vlasničkih pasa, a mi smo sklonište za napuštene životinje, ograničenog kapaciteta. Pomognemo kad vlasnik umre pa pas nema nikog svog, ali ovdje se ne radi o tome. Pas ima 16 godina te je boravak takvih pasa u azilu izuzetno stresan, oni se nikad ne udome (jer tako stare pse nitko ne želi udomiti) i sve smo to rekli vlasnici. Cijela priča traje već mjesecima i da su tada još pokušali napraviti bolje uvjete za psa (bolju ogradu, ograđeni manji dio dvorišta ili sl.), već bi to dosad bilo gotovo. Također, pas treba veterinarski pregled na kojeg ga se može odvesti ako se ima volje za to. Rane na ušima vjerojatno ima od muha, a to se prevenira jednom ampulom koja se kupi u veterinarskoj ambulanti. Mi kao udruga nemamo ovlasti za postupanje u svezi kršenja Zakona o zaštiti životinja vezano za zanemarivanje psa u odnosu na njegu, skrb i zdravlje, već te ovlasti ima komunalni redar i veterinarska inspekcija. Prozivali su nas već i prije no smatramo da je jedina i isključiva odgovornost za stanje ovog psa, njegovog vlasnika ili vlasnice”, izjava je Azila Prijatelji iz Čakovca.

Komunalni redar upozorio vlasnicu

Obratili smo se i komunalnom redaru te Gradu.

“Prema Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, komunalni redar ima ovlasti narediti i uputiti na adekvatno držanje kućnih ljubimaca, tj. narediti vlasnicima da su obavezni psu osigurati prostor koji odgovara njihovoj veličini, pseću kućicu, mikročipirati i cijepiti ga, očistiti ga od parazita, zaštiti od nametnika, osigurati redovitu i pravilnu ishranu. Sukladno navedenom, a prema prijavi koju smo zaprimili, dana 05.03.2024. poslali smo upozorenje vlasnici. Također, s naše strane obaviješten je Azil Prijatelji Čakovec (Udruga za zaštitu životinja) i Državni inspektorat – Služba veterinarske inspekcije.

Napominjemo da smo primili samo tu jednu prijavu na koju smo promptno reagirali i odradili ono što je u našoj ingerenciji, naknadnih prijava nije bilo, ali ćemo temeljem ovih natpisa na društvenim mrežama svakako ponovno reagirati na način koji nam Zakon i Odluka o uvjetima i držanju kućnih ljubimaca omogućava”, odgovor je Grada.

Što dalje?

Nadamo se da će nadležne institucije brzo postupati, ali i sama vlasnica. Pas je podario 16 godina vjernosti svojoj obitelji, najmanje što vlasnici mogu učiniti za njega jest da mu olakšaju i uljepšaju stare dane. Prvenstveno odgovornost i briga za nevina bića, koja smo MI izabrali da budu dio naše obitelji, leži na nama.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije