OPĆINA NEDELIŠĆE

CENTAR ZA STARIJE Nedelišće dobiva Centar za starije osobe po europskim standardima

Danas, 26. srpnja, u Zgradi Scheier u Čakovcu održana je početna konferencija projekta „Izgradnja i opremanje Centra za starije osobe Međimurske županije“

Danas, 26. srpnja, u Zgradi Scheier u Čakovcu održana je početna konferencija projekta „Izgradnja i opremanje Centra za starije osobe Međimurske županije“. Radi se o velikom i važnom projektu koji će od 2026. godine služiti osobama starije životne dobi s područja Međimurske županije. Naime, u Nedelišću, u Ulici Josipa Vrhovskog, do prve polovice 2026. godine bit će izgrađen veliki Centar za starije osobe s izvaninstitucijskim i institucijskim uslugama koji neće biti klasičan starački dom.

Centar s brojnim uslugama

Gradit će se Centar koji će nuditi smještaj za 122 osobe starije životne dobi, koji će imati dnevni boravak za starije, koji će nuditi fizikalne terapije, dentalnu skrb, dostavu hrane za one koji neće biti smješteni u Centru, koji će imati i gerontocentar. Izvaninstitucijskim uslugama bit će obuhvaćeno dodatnih 300 korisnika. Ukupna vrijednost projekta je 11.487.228,64 EUR, bespovratna sredstva iz NPOO-a iznose 6.138.048,53 EUR, Općina Nedelišće sudjeluje u gradnji i opremanju s udjelom od 3,5 milijuna EUR, dok će Međimurska županija kao partner uložiti 1,6 milijuna EUR, odnosno udio sufinanciranja korisnika i partnera je 5.349.180,11 EUR. Nadležno tijelo koje će nadzirati provedbu projekta je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Voditeljica projekta je dr. sc. Anita Perešin, pročelnica upravnog odjela za međunarodnu suradnju, upravljanje projektima i investicije Međimurske županije.

Centar počinje s radom u lipnju 2026. godine

“Izgradnja takvog Centra dugo se sanja u Nedelišću. Naime, Općina Nedelišće ima 11 naselja s ukupno 11.000 stanovnika, a na području Općine živi 2.800 umirovljenika. Trenutno samo jedan objekt u Slakovcu nudi smještaj za osobe starije životne dobi. Na području cijele Međimurske županije imamo veliku potrebu za više smještaja, no te će potrebe biti veće kako će se produljivati životna dob”, rekao je Nikola Novak, načelnik Općine Nedelišće koja je glavni korisnik ovog projekta.

Početak radova planiran je za rujan ove godine, a završetak radova početkom svibnja 2026. godine. Načelnik Novak navodi kako je planirani početak rada Centra u lipnju 2026. godine.

Nedelišće bilo najspremnije

“Zašto će se Centar graditi u Nedelišću? Nedelišće je u trenutku prijave projekta bilo najspremnije sa zemljištem i infrastrukturom, blizu je Čakovca, centar je Međimurja”, rekao je župan Matija Posavec. S obzirom da u Međimurskoj županiji trenutno ima 1.523 smještajna kapaciteta u domovima za starije, župan Posavec ističe: “To je premala brojka s obzirom na demografsku sliku i projekciju starenja stanovništva tako da nastojimo doskočiti tom problemu te već godinama provodimo određene mjere kako bismo na neki način pomogli staračkim domaćinstvima. Ove smo godine krenuli i s pilot projektom sufinanciranja boravka za korisnike s najnižim mirovinama u vrijednosti 85.000 EUR. Projekt izgradnje i opremanja Centra neće u potpunosti riješiti sve probleme, ali će sasvim sigurno riješiti veći dio problema. Sada tražimo druge natječaje i želja nam je motivirati općine, gradove i privatne tvrtke da izgrade domove ili slične centre.”

Na opterećenje proračuna općina i gradova sličnim poduhvatima, župan se osvrnuo: “Ukoliko država preuzme financiranje vrtića, općine i gradovi rasteretit će svoje proračuna i mogu uložiti u sufinanciranje domova za starije i nemoćne.”

Cilj je da čovjek što duže ostane u obitelji

Sonja Tošić-Grlač, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije, napominje kako se neće graditi običan dom za starije, već centar koji će nuditi 12 usluga, od kojih je 11 izvaninstitucijskih (smještaj, savjetovanja, psihosocijalno savjetovanje i psihosocijalna podrška, pomoć u kući, cjelodnevni i poludnevni boravak, integrirana skrb, organizacija radionica, edukacija, tribina, fitness za starije osobe, fizikalne terapije u kući, posudionica ortopedskih pomagala i sl.), dok će jedna usluga, smještaj osoba s Alzheimerovom bolesti i drugim demencijama, biti institucijska. “Cilj je da čovjek što duže ostane u poznatom okruženju, među obitelji, a da koristi izvaninstitucijske usluge koje mu pruža Centar. Kada jednog dana više neće biti pokretan, smjestit će se u Centar. Takvu ustanovu do sada u Međimurju nismo imali i hvala onima koji su izradili i koji provode ovaj veliki projekt”, rekla je pročelnica Tošić-Grlač.

Centar u Nedelišću jedan je od 18 na području cijele Hrvatske

Ugovore o izvođenju radova potpisali su načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak i ispred izvođača radova, tvrtke Hidroing d.o.o. iz Varaždina, Danijel Risek. Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pozdravio je odličan projekt koji je Općina Nedelišće započela uz pomoć Međimurske županije te navodi kako će se do 2026. godine diljem Hrvatske izgraditi 18 sličnih centara za starije.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije