KOTORIBA

BOLJI (SU)ŽIVOT Načelnik Dario Friščić: Mlade obitelji napuštaju romsko naselje, useljavaju se problematični pojedinci

Načelnik Dario Friščić na nedavnoj konferenciji za novinare istaknuo je veliki problem romskog naselja u Kotoribi - neadekvatne životne uvjete

U srijedu, 24. srpnja u Vijećnici Općine Donja Dubrava održala se konferencija za novinare koju su sazvali načelnik Općine Donja Dubrava Marijan Varga i načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić.

Glavna tema konferencije bio je osvrt na nedavni sukob stanovnika Donje Dubrave i pripadnika romske nacionalne manjine, no načelnici su zajedno istupili te sastavili nacrt za izradu akcijskog plana za poboljšanje života pripadnike romske populacije u sljedećih deset godina, s obzirom na to da na području obje općine žive pripadnici romske nacionalne manjine koji se svakodnevno suočavaju s mnogim problemima. 

Mlade obitelji žele napustiti geto

Tim je povodom načelnik Dario Friščić istaknuo veliki problem romskog naselja u Kotoribi – neadekvatne životne uvjete. “Mlade obitelji žele napustiti romsko naselje i urediti si život u drugim dijelovima Kotoribe ili Međimurja. Istina je da uvjeti nisu idealni i da mnogi zbog toga ne žele živjeti u naselju.

Trenutno imamo problem da se, kad se i obitelji odsele, u napuštene prostore useljavaju pridošlice iz drugih romskih naselja.

Često se radi o problematičnim pojedincima koji se teško uključuju u zajednicu. No borimo se kako se možemo i znamo. Prije dvije godine smo imali inicijativu pronalaska adekvatnog smještaja obiteljima iz kotoripskog romskog naselja, no nije bilo sluha za naša rješenja. Možda se uskoro ipak nešto promijeni, zato ćemo s našim prijedlogom ići na Županiju, ali i na više razine”, rekao je načelnik Friščić. 

Žele li Romi otići iz romskog naselja?

No postavlja se pitanje žele li se uopće stanovnici romskog naselja iseliti iz svojih trenutnih domova. “Humano preseljenje Roma u interesu je većinskog stanovništva Kotoribe, ali i samih stanovnika romskog naselja. Trenutni životni uvjeti u naselju nisu reprezentativni. Trebamo raditi na tome da ljudima omogućimo odlazak iz getoizirane sredine. Tako će se prije uključiti u rad zajednice, odnosno društva”, odgovorio je načelnik Općine Kotoriba.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije