OPĆINA BELICA

PREDVIĐENE I KAZNE Obavezno je uklanjanje ambrozije

Biljka ambrozija rasprostranjena je i invazivna biljna vrsta koja ima negativan utjecaj na ljudsko zdravlje

Radi se o korovu čija je pelud najjači poznati alergen današnjice.

Procjenjuje se da je svaki deseti stanovnik Hrvatske alergičan na ambroziju čija pelud uzrokuje znatne zdravstvene probleme. Osim toga ima i negativan utjecaj na poljoprivredu. Korov je koji se brzo i lako širi, a i vrlo je otporan. Stručnjaci naglašavaju da ga je važno suzbiti prije osjemenjivanja.

U cvatnji ispušta oko šezdeset tisuća sjemenki godišnje koje mogu preživjeti i do četrdeset godina. Učinkovita mjera suzbijanja ambrozije je čupanje ili košnja, a postoje i kemijska sredstva. Komunalni redar Općine Belica Tomica Ciceli apelira na vlasnike i posjednike zemljišta da su u obvezi provoditi mjere i aktivnosti usmjerene na uništavanje ambrozije.

Podsjeća i da su obvezni pridržavati se naredbe o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije kao i općinske odluke o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina na području općine Belica te odluke o komunalnom redu na području općine Belica koji se tiču upravo postupanja s ambrozijom.

– Vlasnici i korisnici zemljišta dužni su ponajprije na zapuštenim prostorima, livadama, međama, živicama, praznim građevinskim i drugim parcelama, kao i na parcelama s niskim kulturama (krumpir, tikve…), redovito uklanjati i suzbijati ambroziju i ostali korov, odnosno spriječiti zakorovljenost površina sljedećim mjerama: agrotehničkim: obradom tla, pravovremenom sjetvom i gnojidbom kultura; mehaničkim: okopavanjem, plijevljenjem i redovitom košnjom; kemijskim: uporabom učinkovitih herbicida koji imaju dozvolu za promet i primjenu u Republici Hrvatskoj, u skladu s uputom priloženom uz sredstvo, stoji u općinskoj obavijesti mještanima Belice i Gardinovca. Ovisno o veličini površine kazne za neodržavanje iznose od 66 do 660 eura.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3613

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije