USKORO ĆE GODIŠNJICA

ODNIJELA PODIVLJALA RIJEKA Novakovski brod se vraća kući?

Petog kolovoza navršit će se točno godina dana od kada je skelu na Muri kod Novakovca odnijela podivljala rijeka

Novakovski brod Mura je odnijela tristotinjak metara nizvodno, u pomoć su tada priskočili i HGSS-ovci koji su uspjeli usidriti brod na novoj lokaciji, ali ga je novi nagli porast vodostaja ponovo pokrenuo i odnio kilometrima nizvodno gdje već punih godinu dana propada.

U ožujku je brod konačno s nepristupačne lokacije kontrolirano spušten po rijeci još petstotinjak metara nizvodno, do pristupačnog terena za vađenje. Tada je najavljeno njegovo spašavanje, ali zbog visokog proljetnog vodostaja Mure i obilnih kiša vađenje broda bilo je nemoguće izvesti. Proteklog tjedna konačno se krenulo u akciju tako da brod ipak neće godišnjicu havarije dočekati u vodi.

– Tijekom prošloga tjedna, javio je Perica Hajdarović, načelnik Općine Podturen, s obzirom na povoljne vremenske uvjete omogućeno je vađenje koje je iziskivalo popriličnu pripremu što pristupnih puteva, obrezivanja drveća, ali i načina vađenja skele iz Mure. Najprije su skinute sve daske s palube, maknute naslage drveća koje se u međuvremenu skupilo na skeli, a zatim je izvršeno vađenje. Nakon vađenja skela je na licu mjesta rastavljena kako bi se mogla maknuti na lokaciju s koje će se moći postaviti na labudicu/prikolicu za prijevoz do Novakovca.

Na pitanje kada će skela za Novakovec, načelnik je odgovorio da će to biti ovog tjedna. Do spuštanja skele na staro mjesto još će dosta vode proteći Murom, jer ondje prije toga treba urediti devastiranu „truku”, rastegnuti novu sajlu preko Mure, obnoviti skelu… Sve to naravno iziskuje dosta vremena , a poprilično i košta.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3613

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije