Tijekom vrućih ljetnih dana, naše bake i mame pripremale su pretepene mahune odnosno pretepenu špargu
Ovo tradicionalno jelo pravi je okus ljeta i savršen način da iskoristite sezonu mahuna. Ako ne znate kako se spremaju donosimo vam recept.
Pretepene mahune su jednostavne za pripremu, a njihova kremasta tekstura i bogati okus čine ih idealnim ljetnim jelom. Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka koje vjerojatno već imate kod kuće.
Sastojci
- 350 grama mahuna
- 2 srednja krumpira
- 1 glavica luka
- Sol, biber, crvena mljevena paprika
- 1 češanj češnjaka
Za pritep:
- Mlijeko
- Kiselo vrhnje
- 1 žlica brašna
- Malo posoliti
Priprema
Najprije sitno nasjeckajte luk, te ga stavite na zagrijano ulje. Pirjajte luk dok ne postane staklast.
Dodajte narezane mahune, crvenu papriku, sol i biber. Sve zajedno lagano promiješajte i podlijte s malo vode. Dodajte sitno sjeckani češanj češnjaka.
Poklopite tavu i pirjajte mahune oko 15 minuta, povremeno miješajući. Ako je potrebno, dodajte još malo vode.
Dok se mahune pirjaju, ogulite i narežite krumpire na kockice. Dodajte krumpir u lonac s mahunama i nastavite pirjati još nekoliko minuta. Po potrebi, dodajte još malo vode.
Kuhajte povrće na srednje jakoj vatri dok mahune i krumpir ne omekšaju.
Priprema pritepa:
U manjoj zdjeli pomiješajte pola litre mlijeka, kiselo vrhnje i jednu žlicu brašna. Miješajte smjesu dok ne postane glatka i bez grudica.
Lagano ulijevajte pripremljeni pritep u lonac s mahunama i krumpirom, stalno miješajući kako bi se sve dobro povezalo. Kuhajte na laganoj vatri još par minuta dok se jelo ne zgusne i postane kremasto.
Pretepene mahune su odlične i kad se posluže hladne.
Dobar tek.