prefino jelo

KAKO PRIPREMITI ‘PRETEPENE MAHUNE’ Donosimo jednostavan i ukusan recept iz kuhinje naših baka

Tijekom vrućih ljetnih dana, naše bake i mame pripremale su pretepene mahune odnosno pretepenu špargu

Ovo tradicionalno jelo pravi je okus ljeta i savršen način da iskoristite sezonu mahuna. Ako ne znate kako se spremaju donosimo vam recept.

Pretepene mahune su jednostavne za pripremu, a njihova kremasta tekstura i bogati okus čine ih idealnim ljetnim jelom. Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka koje vjerojatno već imate kod kuće.

Sastojci

  • 350 grama mahuna
  • 2 srednja krumpira
  • 1 glavica luka
  • Sol, biber, crvena mljevena paprika
  • 1 češanj češnjaka

Za pritep:

  • Mlijeko
  • Kiselo vrhnje
  • 1 žlica brašna
  • Malo posoliti

Priprema

Najprije sitno nasjeckajte luk, te ga stavite na zagrijano ulje. Pirjajte luk dok ne postane staklast.
Dodajte narezane mahune, crvenu papriku, sol i biber. Sve zajedno lagano promiješajte i podlijte s malo vode. Dodajte sitno sjeckani češanj češnjaka.

Poklopite tavu i pirjajte mahune oko 15 minuta, povremeno miješajući. Ako je potrebno, dodajte još malo vode.
Dok se mahune pirjaju, ogulite i narežite krumpire na kockice. Dodajte krumpir u lonac s mahunama i nastavite pirjati još nekoliko minuta. Po potrebi, dodajte još malo vode.

Kuhajte povrće na srednje jakoj vatri dok mahune i krumpir ne omekšaju.

Priprema pritepa:

U manjoj zdjeli pomiješajte pola litre mlijeka, kiselo vrhnje i jednu žlicu brašna. Miješajte smjesu dok ne postane glatka i bez grudica.

Lagano ulijevajte pripremljeni pritep u lonac s mahunama i krumpirom, stalno miješajući kako bi se sve dobro povezalo. Kuhajte na laganoj vatri još par minuta dok se jelo ne zgusne i postane kremasto.

Pretepene mahune su odlične i kad se posluže hladne.

Dobar tek.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije