ŠTRIGOVSKE NOĆI 2024.

VIDEO I FOTO Međimurska žlica: Štrigova zna kako promicati domaća izvorna jela

Danas, 21. srpnja, Štrigovom se u popodnevnim satima širio miris opojnih starinskih jela - brojni posjetitelji sjatili su se na Međimursku žlicu, hvalevrijednu gastronomsku manifestaciju

U sklopu Štrigovskih noći danas se u Štrigovi održala hvalevrijedna manifestacija – Međimurska žlica. Već je u samom pozivu organizatora, Općine Štrigova i Turističke zajednice Općine Štrigova, zainteresiranim sudionicima bilo natuknuto da se pripremaju jela isključivo “na žlicu” u kotliću, ali s naglaskom na ona koja su već i pomalo zaboravljena.

Manifestacija od početaka iznimno popularna – tražilo se mjesto više

Prošlogodišnja prva Međimurska žlica privukla je u startu velik broj sudionika – čak 20 ekipa, no ovogodišnja je premašila sva očekivanja.

“Ove se godine prijavilo 28 ekipa. Nažalost, neke smo morali i odbiti jer više nije bilo mjesta. Ali interes je velik, što je i nas kao organizatore iznenadilo. Jela koja su se pripremala zaista su izvorna i u tome vidimo budućnost – cilj Međimurske žlice je staviti u prvi plan stara, gotovo zaboravljena domaća jela. A možda će se za godinu dana zvati Međimursko-štrajerska ili prekmurska žlica jer vidimo da nam susjedi jako rado dolaze”, rekao nam je Josip Mikec iz Turističke zajednice Općine Štrigova.

Starinska izvorna jela pun pogodak

Jela na žlicu, od kojih se neka, poput pretepene juhe i tenfanog piceka, mogu naći i na jelovnicima boljih međimurskih restorana, počela su se spremati od 13 sati. Šlikrfi i čušpajz, tenfani paprikaš od zeca sa žličjakima, župa po mjeri, juneći paprikaš, friganica, razni gulaši, grahovica, tikvina župa, pretepena šporga, špek fileki, picekov paprikaš, vrgojovica, ričet, filana paprika, slovenska piščančja obara, bujta repa, chilli, međimurska pretepena juha, pretepeni želočeki, kolinska juha i bograč ispunili su štrigovski zrak opojnim mirisima i privukli brojne posjetitelje.

Ukupno je u kuhanju čak 500 litara raznih jela na žlicu sudjelovalo 28 udruga i pojedinaca iz štrigovskog i susjednih međimurskih krajeva, ali i Slovenije. I točno u 17 sati zasvirao je marš i povorka vrijednih kuharica i kuhara prezentirala je posjetiteljima ukusna jela od kojih su mnogi od uživanja u okusima i zanijemili. “Ništ me nej pitati, fino jem!”, bio je odgovor jednog gospodina kojeg smo htjeli pitati što misli o čušpajzu koji je degustirao.

Gosti cijene domaća jela

Međimurska žlica pravi je primjer kako na ispravan način prezentirati gastronomiju domaćeg kraja. Jednostavnim pozivom i uputama o spremanju domaćih, obiteljskih – maminih, bakinih, prabakinih – recepata, organizatori su pogodili srž stvari.

Tradicija nije mrtvo slovo na papiru, nije ostala zapisana u zaboravljenim kuharicama naših pretkinja i predaka, već živi u našoj međimurskoj svakodnevnoj kulturi i čeka da se servira znatiželjnim posjetiteljima i turistima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije