BAGERI STALI

EKSKLUZIVNO OTKRIĆE U ŠTRUKOVCU Prapovijest ispod ceste, pronađeni komadići keramike

Nasuprot Feštetićevu majuru u Štrukovcu polažu se cijevi za kanalizaciju

Lokacija je to bogata poviješću pa ne čudi da su u četvrtak, 4. srpnja bageri privremeno stali. Razlog je otkriće arheološkog nalazišta ispod ceste. Nešto nesvakidašnje među prvima je primijetio Damir Leskovar iz Novog Sela na Dravi.


– Zemlja uokolo je bila drukčija, tamnija, pa smo prekinuli s iskopom. Arheolog je zatim istraživao dva dana. Koliko znam pronađene su neke starine i onda smo dobili dozvolu da nastavimo s radovima, otkriva nam sugovornik. Da je nalazište očekivano, potvrdio je voditelj radilišta Denis Kovačić iz slovenske tvrtke Cestno Podetje Ptuj koja obavlja radove za Međimurske vode.


– Od kilometar dionice odrađeno je 900 metara bez nalaza i evo kad smo počeli raditi na zadnjih sto metara, otkrilo se nalazište. Takve situacije se predviđaju već kod potpisivanja ugovora o radu i već smo se susretali s njima u Sloveniji, ističe. Arheolozi koji su istraživali su Marin Blažević i Slavko Galiot iz tvrtke Delmat Galiot iz Splita.


Prapovijest


Galiot kaže da su pronađeni ostaci peći i keramike, po svemu sudeći iz ranog željeznog doba (od 800 do 450 godina prije naše ere).


– Praćenjem zemljanog iskopa u ulici nedaleko majuru nadzorni arheolog uočio je pepeo i gar te manju peć u profilu kanala. Utvrđeno je da se radi o manjoj peći i sloju pepela i gara debljine dva do tri centimetra koje su dokumentirane i geodetski pozicionirane radi daljnjih mjera zaštite. U nastavku iskopa kanala nisu uočene daljnje arheološke pojave pa pretpostavljamo da je ovo sam rub manjeg radioničkog kompleksa u blizini naselja neke manje zajednice iz prapovijesnog doba, kaže, napominjući da je pronalazak u Štrukovcu značajan jer na tom području dosad nisu evidentirani nalazi iz tog razdoblja.


– Pronađene dvije lokacije zaštitili su geotekstilom i pijeskom kako bi se uočili prilikom budućih iskopa.
Pronađeno ognjište, odnosno peć, je veličine 35 centimetara. Predstoje konzultacije s Muzejom Međimurja Čakovec oko daljnjih istraživanja kako bi se pobliže odredila starost predmeta te na kraju pohrana samih pronalazaka.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3612

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije