OKRUGLA PROSLAVA

TRI DESETLJEĆA Članovi sportsko-ribolovnog društva Amur iz Nedelišća proslavili 30. rođendan

Članovi Sportsko-ribolovnog društva Amur iz Nedelišća proslavili su lijep jubilej, tridesetu obljetnicu osnutka

Svečanost je održana “u bazi”, uz ribnjak kod Pušćina. Dan je bio divan i počeo je tradicionalnim Kupom Općine Nedelišće u lovu ribe udicom na plovak. Kup se održava od osnutka društva. Ovogodišnje izdanje u kategoriji seniora osvojio je Dario Rajter, seniorki Kristina Bezek i kadeta Abel Taradi.

Potom je o povijesti društva govorio predsjednik Željko Ciglarić. Podsjetio je kako je krenula inicijativa krajem 1994. godine, a za prvog predsjednika izabran je Dragutin Đunđuš. Tadašnji načelnik Rudolf Zamuda ih je podupirao te je on sam predložio ovo natjecanje uz Dane Općine. Prošla su desetljeća, ali ciljevi SRD-a su ostali isti, istaknuo je Ciglarić.


Radne akcije


– Smetlišta u napuštenim šoder grabama u Pušćinama i Gornjem Hrašćanu su sanirana te su pretvorene u lijepe ribnjake s kućicama. Svake godine poribljavamo s mlađi i konzumnom ribom. Imamo mnoge radne akcije, pošumljavamo, uređujemo, saniramo nakon poplava – kazao je.


Kroz svoj hobi, kao ljubitelji i čuvari prirode, nailaze i na negativne stvari. Ima nesavjesnih mještana, pa čak i ribolovaca, koji iza sebe ostavljaju nered. Osim toga, u objekte im provaljuju i devastiraju ih.
Prije 12 godina pokrenuli su i pitanje devastacije i betonizacije dravske obale. Godinu poslije iznijeli su službeni stav protiv postavljanja rampi na puteve koji vode prema Dravi.


Prije dvije godine bili su i protiv povećanja cijene ribolovnica… Danas Amur broji oko 300 članova, a Malu školu ribolova dosad je prošlo 120 djece. U najsvečanijem dijelu dana podijeljene su plakete i zahvalnice. Veliku zlatnu plaketu dobio je Marijan Lončarić koji je predsjednik društva, prije Ciglarića, bio punih 20 godina.
Tajnik Darko Borko potom je pročitao emotivan tekst koji je sam napisao.


Umalo Diver…


– Moramo zahvaliti svim dobronamjernim članovima koji su dio života posvetili ribolovu, očuvanju prirode i okoliša da bi njihova djeca po čistim stazama dolazila na obale rijeka i ribnjaka. Moramo voditi računa da ovo naše teško stečeno blago održimo za buduće generacije, zeleno razmišljanje je zapravo velika stvar – dio je govora koji je izmamio pljesak.


Pravi ribiči nikad ne umiru, samo odlaze na drugu obalu gdje su veće ribe, dodao je još.


I za kraj dvije zanimljivosti. Fiš-paprikaš je, uz natjecanje, prvi put kuhan 2022., spomenuo je Ciglarić. U Amuru pak dobro pamte tko ih je godinama zadirkivao: “Kakvo je to ribičko natjecanje kad su na meniju stalno grah ili gulaš, a nema fiša”… A druga zanimljivost tiče se imena društva.


Glasovanje prije 30 godina bilo je tijesno. 34 osobe digle su ruku za Amur, a tek četiri manje za Diver.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3612

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije