UDRUŽENE SNAGE

SEZONA JE POLJSKIH KRAĐA ‘Električna ptica’ pomno prati kradljivce

Policijska uprava međimurska već pet godina provodi aktivnosti kojima se nastoje suzbiti krađe s oranica

 Snimaju dronom iz zraka. Akcije se provode redovito, a posjetili smo ih na području Belice.


– Krumpir i luk su najpopularnije kulture, to se krade vjerojatno i zato što se dobro i brzo proda. Ukrade se recimo veća količina krumpira, 500, 600 kilograma, koliko stane u kombi. Krađe se događaju ranom zorom, a plijen obično završi na Zelenoj tržnici u Zagrebu, otkriva zanimljive detalje načelnik Policijske postaje Čakovec Krešimir Jurčević napominjući da je krađa ipak manje nego nekada.


– Počinitelje treba hvatati na mjestu izvršenja jer ako netko već nešto ukrade i odveze, teško je dokazati od kuda mu ti proizvodi. Stoga je ovo dobro, a i sami poljoprivrednici kažu da je manje krađa. Ophodnje su stalno, u bilo koje vrijeme jer krade se u sumrak i zorom i mi se tome prilagođavamo, otkriva Jurčević. Na terenu su po dva policajca. Jedan upravlja dronom. Uoči li što sumnjivo javlja policajcu na motoru koji onda odlazi na lokaciju. Utvrdi li se da je riječ o krađi ili pokušaju krađe, piše se kaznena prijava Državnom odvjetništvu i ta se osoba procesuira. Uz krumpir, meta je i luk, zapravo svo povrće i voće, presadnice kao i drvna građa.


Reagirati odmah


Suradnjom s policijom zadovoljni su u Općini Belica.


– Posljednje dvije godine nismo prečesto na udaru, možda u jednom dijelu općine, tamo prema Držimurcu, ali to količinski nije jako puno. Akcija je tome sigurno doprinijela, zahvaljujemo policiji, a i građani su postali svjesniji, prijavljuju, konstatira Taradi.


– Ako netko uoči nešto sumnjivo, treba nazvati ili mene, ili načelnika ili policiju jer jednom kad se uhvati počinitelj, onda se to pročuje pa se to malo smanji. I sam odlazim u ophodnju. To je jako bitno jer ljudi vide službeni auto pa se odmah bolje ponašaju ne samo što se tiče krađa, nego i ostalih komunalnih stvari, recimo blata na cesti, odbacivanja otpada. Ako nema nikoga na vidiku, može se raditi svašta, govori o svojim iskustvima komunalni redar Tomica Ciceli koji djeluje na području Belice i Domašinca.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3612

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije