obrana od tuče

MI TRPIMO VELIKE ŠTETE Mađarska ima rješenje za tuču? Tvrdi da njezin sustav obrane štete smanjuje za trećinu

U Međimurju, Varaždinu i istočnim dijelovima Hrvatske zbrajaju se štete od tuče veličine lješnjaka koja je pala prošlog vikenda

Još nema informacija u kojem je opsegu djelovala protugradna obrana. U Državnom-hidrometeorološkom zavodu ostaju pri tome da u znanstvenoj zajednici i Svjetskoj meteorološkoj organizaciji postoji “jasan i jedinstven stav” da ne postoji ni jedan znanstveno utemeljeni dokaz uspješnosti i učinkovitosti obrane od tuče, pa ih, prema tome, i ne treba operativno provoditi u praksi, piše Večernji list.

No, Zakon o obrani od tuče još nije ukinut, iako je zakonska procedura pokrenuta prije nekoliko godina pa je sezona obrane počela 1. svibnja, kao i svake godine. Godišnje se za obranu izdvaja oko 1,25 milijuna eura, što u DHMZ-u vide kao neučinkovito trošenje novca poreznih obveznika.

Obranu od tuče protugradnim raketama u sklopu nacionalne meteorološke službe imaju, ističu, još samo Rusija, Srbija i dijelom Kina, a u zemljama EU samo u Mađarskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj obranu na dijelu teritorija provodi agencija pri ministarstvu poljoprivrede. Bi li takvu agenciju trebala osnovati i Hrvatska, pitanje je za raspravu. Postoje i primjeri privatne inicijative i privatnog ili lokalnog financiranja operativne obrane zrakoplovima na ograničenom području u Austriji, Sloveniji i Njemačkoj. I to je u Hrvatskoj isprobano, pa se odustalo. U Francuskoj se obrana provodi kao privatna inicijativa u četiri regije, i to isključivo prizemnim generatorima, bez raketa.

Zanimljiv je slučaj Mađarske koja je uspjela povući i nešto novca iz EU fondova za obranu. Susjedna država ima 12 meteoroloških radara i oko tisuću prizemnih generatora sa srebrnim jodidom, od kojih se dvije trećine navodi ručno, a ostali automatski. Angažirano je stotinjak ljudi. Riječ je o Nacionalnom sustavu za ublažavanje štete od tuče (JÉGER), koji sprečava milijarde forinti štete u poljoprivredi, na nekretninama i automobilima, tvrdi Nacionalna poljoprivredna komora (NAK). Generatori izbacuju aktivnu tvar sa srebrnim jodidom koja usitnjava komade leda u oblacima, piše Večernji list.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije