MUZEJ MEĐIMURJA

POVODOM TREĆEG ROĐENDANA Riznica Međimurja dobila Vodič stalnim postavom

Danas, 17. srpnja, u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja u Čakovcu autorice Janja Kovač i Ana Šestak predstavile su Vodič stalnim postavom Riznice Međimurja

Muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja najnovija je muzejska jedinica Muzeja Međimurja Čakovec koji ove godine obilježava okruglu 70. obljetnicu.

Nakon višegodišnje obnove u sklopu projekta “Rekonstrukcija i revitalizacija Starog grada Čakovec u muzej nematerijalne baštine”, sufinancirane od strane Europskog strukturnog i investicijskog fonda, muzej je svečano otvoren za javnost 9. srpnja 2021. godine – dakle, Riznica Međimurja ove godine slavi svoj treći rođendan!

Ustaljena je muzejska praksa da u prvim godinama postojanja muzej dobije i vodič kroz stalni postav. Tako je danas, 17. srpnja, u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja u Čakovcu predstavljen Vodič stalnim postavom Riznice Međimurja.

Okupljene uzvanike, gradonačelnicu Grada Čakovca Ljerku Cividini, pročelnicu županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Nives Kolarić Strah, načelnika Belice Zvonimira Taradija, predstavnike udruga i nositelje vještina, ravnatelje i predstavnike škola i ustanova pozdravila je u ime ravnateljice Muzeja Međimurja Čakovec Maše Hrustek Sobočan Ines Virč, muzejska pedagoginja, te je najavila autorice Vodiča, više kustosice Janju Kovač i Anu Šestak.

Vodič je naime podijeljen u dva dijela, Stalni postav “Minijature” i Stalni postav “Stoljeća utvrde”, te je svaka od autorica predstavila svoj dio. U “Minijaturama”, slikicama iz života malog čovjeka, Janja Kovač predstavila je zaštićena nematerijalna dobra na području Međimurja poput međimurske popevke, medičarskih obrta i pokladnih običaja Međimurja.

U drugom dijelu, “Stoljećima utvrde”, Ana Šestak se usredotočila na sam čakovečki Stari grad i postav koji obrađuje teme razvoja oružja i opreme te sustava obrane čakovečke utvrde od 13. do 17. stoljeća, zatvorenika u Starom gradu od 16. do sredine 20. stoljeća, život u čakovečkom Starom gradu itd.

Za dizajn Vodiča zaslužan je Tomislav Brozović, a sam će Vodič biti dostupan u suvenirnici Riznice na hrvatskom i engleskom jeziku

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije