muzej međimurja

FOTO U Muzeju Međimurja Čakovec otvorena izložba ‘Veze kroz povijest’

Autorica izložbe je kustosica Marta Horvat

U izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec otvorena je izložba “Veze kroz povijest”, koja će trajati od 12. srpnja 2024. do 1. rujna 2024. godine. Otvorenje je održano u petak, 12. srpnja u 19 sati, u organizaciji Muzeja Međimurja Čakovec i Gradskog muzeja Varaždin. Autorica izložbe je kustosica Marta Horvat.

Izložba je otvorena povodom sedamdesete obljetnice Muzeja Međimurja, koja nas podsjeća na njegove početke i na značajnu ulogu koju su odigrali kulturni akteri s obje strane Drave. Povijesne i kulturne veze između Čakovca i Varaždina postale su s vremenom prijateljske, što se odrazilo i na suradnju između njihovih dviju vodećih kulturnih institucija – Muzeja Međimurja Čakovec i Gradskog muzeja Varaždin.

Ideja o osnutku čakovečkog muzeja rodila se mnogo prije njegove službene inauguracije 19. veljače 1954. godine. Prvi ravnatelj i kustos, Aleksandar Schulteisz, bio je član Akcionog odbora za osnivanje muzeja još od 1946. godine. Jedan od ključnih inicijatora ovog projekta bio je i Krešimir Filić, istaknuti varaždinski znanstveno-kulturno-prosvjetni djelatnik i dugogodišnji ravnatelj varaždinskoga muzeja.

Likovna galerija Muzeja Međimurja od svog je osnutka pratila sakupljačku politiku koja se fokusirala na umjetnike povezane s Međimurjem. Fundus muzeja uključuje djela umjetnika rođenih, porijeklom, životom ili radom povezanih s ovim krajem. Djela nekih od tih umjetnika nalaze se i u fundusu Gradskog muzeja Varaždin, što dodatno naglašava kulturnu povezanost između Čakovca i Varaždina.

Izložba “Veze kroz povijest” predstavlja trideset i dva slikarska i kiparska djela šesnaestero autora, među kojima su Bezeredi, Bolković Pik, Brezovec Meštrić, Gašparić – Gapa, Horvat, Jerković, Kipke, Kralj Međimurec, Kulčar, Lesar, Nađ-Jerković, Purić, Schulteis, Štebih, Vojković i Zidarić.

Riječ “veze” iz naziva izložbe može se shvatiti kao odnos među osobama ili kao kontakt, a oba značenja reflektiraju dvosmjerni utjecaj između Čakovca i Varaždina kroz povijest. Izložba potvrđuje da su veze, prijateljstvo i umjetnost poticajno djelovali na ljude i krajeve s obje strane Drave.

Posjetitelji izložbe imat će priliku vidjeti kako su umjetnost i kulturna suradnja kroz povijest oblikovali našu zajednicu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije