OČNA POLIKLINIKA BRILJANT

NAJVAŽNIJE OSJETILO Doktor Matija Blažeka: Čuvajte vid, redovito obavljajte kontrole!

Vid je najvažnije ljudsko osjetilo preko kojeg se usvaja više od 80% naučenih informacija - čuvanje vida i redoviti pregledi trebali bi biti prioritet svakog pojedinca

Vid je najvažnije ljudsko osjetilo preko kojeg se usvaja više od 80% naučenih informacija. Čuvanje vida i redoviti pregledi trebali bi biti prioritet svakog pojedinca. U svijetu najmanje milijarda ljudi ima oštećenje vida na blizinu ili daljinu koje se može spriječiti ili se treba liječiti.

Oštećenje vida pogađa ljude svih dobi, no većina zahvaćene populacije je starija od 50 godina. O potrebi redovite kontrole vida, ali i o uslugama koje pruža čakovečka Očna poliklinika Briljant u kojoj radi, razgovarali smo s dr. med. Matijom Blažekom.

Doktor Blažeka rođen je i živi u Čakovcu. Doktor je medicine, specijalist oftalmologije i optometrije sveučilišni specijalist oftalmologije te je položio i europski oftalmološki ispit. U Čakovcu je jedno vrijeme radio u Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije, a potom je specijalizaciju obavio u Županijskoj bolnici Čakovec na Odjelu oftalmologije i optometrije, gdje i danas radi, uz rad u Očnoj poliklinici Briljant. Za usklađivanje rada i obveza u Očnoj poliklinici Briljant i Županijskoj bolnici Čakovec, doktor Blažeka kaže da zna biti teško, no obveze uvijek usklađuje s obitelji, ženom i trogodišnjim sinčićem – sve se može kada se ima motivacije i želje.

Prema Vašem iskustvu, jesu li Međimurci ažurni u kontroli vida ili odgađaju preglede?

Međimurci vole ići na preglede. Većina Međimuraca redovito dolazi na kontrole vida, paze na svoj vid. Moja je preporuka čitateljima da, ako primijete promjenu vida, očiju, da se jave bez odgađanja. Nemojte čekati da vam se stanje samo od sebe popravi. Ako se pacijenti jave odmah, veća je mogućnost da se njihovo stanje izliječi, u suprotnom može doći do nepopravljivog oštećenja. Oftalmološki pregledi su važni, važno je održavanje očiju i reagiranje na potencijalne probleme.

Što uključuje kompletni oftalmološki pregled?

U našoj Očnoj poliklinici Briljant pacijenti mogu dobiti uslugu kompletnog oftalmološkog pregleda koji je jednak kao i u bolnicama i u svim poliklinikama u Hrvatskoj. Važno je da uslugu pruža liječnik oftalmolog. Budući da je ovo privatna poliklinika, na red se dolazi bez liste čekanja, u većini slučajeva nekada i isti dan. Mjesečno obavimo dvjestotinjak kompletnih oftalmoloških pregleda na najsuvremenijoj opremi, a oni uključuju pregled dioptrije i vidne oštrine, mjerenje očnog tlaka, pregled očne leće i pozadine oka (fundus), pahimetriju, test na boje, skijaskopiju, kut prednje očne sobice uz brojne dodatne pretrage koje nudimo.

Obavljamo i manje operativne zahvate pod lokalnom anestezijom, poput uklanjanja manjih izraslina, ječmenaca, veruka, ali i metalnih stranih tijela, tj. špena.

Uz kompletne oftalmološke preglede, koje još usluge pružate pacijentima?

Uz kompletni oftalmološki pregled, koji uključuje mjerenje refraktivnih grešaka i pregled na biomikroskopu na kojem gledamo prednji i stražnji segment oka, kojim se mogu dijagnosticirati razna stanja, kao što su makularna degeneracija, glaukom, siva mrena ili katarakta, pružamo i mogućnost liječenja tih bolesti.

Radimo i s djecom te pokušavamo osvijestiti roditelje o važnosti pregleda vida kod djece do četvrte godine života kako bi se rano otkrile bilo kakve abnormalnosti.

Dječji oftalmološki pregledi se malo razlikuju od pregleda za odrasle, radimo neke testove koji su specifični za djecu. Rad s djecom me ispunjava, ali zna biti i teško. Djeca su iskrena i uvijek kažu ono što je, no, s druge strane, teže razumiju što ih doktor pita pa se uvijek dobro prilagoditi kako bi se u potpunosti shvatilo dijete.

Došla zbog intervjua, otišla s boljim vidom

Kada je Petra Bobić, novinarka našeg portala, ušla u Polikliniku Briljant u Čakovcu s namjerom intervjuiranja doktora Blažeke o njegovom radu, nije ni slutila da će joj kratak razgovor poboljšati vid i ukloniti migrene.

“Prije gotovo sedam godina sam imala zadnji pregled te zamjenu leća. U posljednje vrijeme sam primjetila da naprežem oči kad čitam i da mi je vid mutan, iako nosim naočale. Naprezanje i zamućeni vid često su pratile i migrene.

Tijekom intervjua osvijestila sam se da moram što prije provjeriti vid. Kao što je doktor rekao, trebalo bi češće kontrolirati vid prije nego što nastanu nepopravljiva oštećenja. A mrena i glaukom česti su u mojoj obitelji.

Na red sam došla odmah. Pregled i konzultacije su bile gotove u par minuta, a kako je iza ugla Optika Briljant, odmah sam naručila i nove leće prema novoj dioptriji. Sve je trajalo 15 minuta. Jako sam zadovoljna stručnim i profesionalnim savjetovanjem i definitivno ću se češće vraćati u Očnu polikliniku Briljant na provjeru vida. A i migrene su se smanjile”, oduševljeno je opisala Petra uslugu u Očnoj poliklinici Briljant.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije