uveden nadzor dronovima

VIDEO Lopovi u Međimurju povadili i ukrali stotine kilograma krumpira

Kradu maloljetnici, a od prijava se odustaje

Međimurski poljoprivrednici godinama muku muče s učestalim krađama na njihovim poljima. Ljeti lopovi ne biraju sredstvo ni vrijeme, najčešće su im na meti polja krumpira. Da bi ih lakše ulovili, međimurski policajci nabavili su i dronove koji daju rezultate, piše HRT.

Opustošeni redovi i pune vreće krumpira, tako izgledaju međimurska polja kada kradljivci odrade svoje.

-Nisu to krađe nekakvih gladnih osoba, nije to vreća krumpira – to zna biti nekoliko stotina kilograma krumpira kojeg onda preprodaju i na taj način zarađuju, kaže Krešimir Jurčević, načelnik Policijske postaje Čakovec.

Zbog učestalih i sve većih krađa, nabavili su dron, koji situaciju prati u realnom vremenu te na taj način mogu brže uhvatiti lopove.

-Ima jako dobar pregled situacije na poljima i onda u slučaju da uoči nekakvo sumnjivo kretanje, upućuje kolegu koji je na motoru koji odlazi na tu poziciju i provjerava, dodaje Jurčević.

Gospodin Damir Mesarić jedan je od većih zemljoposjednika i sam je nebrojeno puta uhvatio besramne lopove.

Kradu maloljetnici, od prijava se odustaje

-Znalo se događati da i hektari nestaju po pojedinim parcelama. I to su bile velike štete. I to ne doživljavaju svi, nego pojedinci koji na takvim mjestima imaju parcele, naglašava Mesarić koji je jednu takvu parcelu prodao.

Otkako je policija uvela dronove u nadzor polja, broj krađa se smanjio, no priznaje da je takva nedjela teško iskorijeniti.

-Obično to rade maloljetne osobe i onda odustanete od bilo kakvih prijava jer to je jako teško i dokazati i rješavati na sudovima bolje odustaneš, tvrdi Mesarić za HRT.

Seoske straže i fizički nasrtaji

Godinama prije organizirali su i seoske straže, ali to se nije pokazalo učinkovitim.

-Ljudi su dolazili u situacije da su vlastitu imovinu branili pa je bilo i fizičkih nasrtaja, sada je to već posloženo, dodaje načelnik općine Belica Zvonimir Taradi.

Policija će preventivno nadzirati polja sve do jeseni.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije