OPĆINA KOTORIBA

SLUČAJ ‘MOST’ Predstavnici romske nacionalne manjine traže organizaciju javnog prijevoza od romskog naselja do središta Kotoribe

Na sjednici Vijeća za prevenciju predstavnici romske nacionalne manjine izrazili su nezadovoljstvo rušenjem mosta preko potoka Rakovica te zatražili uvođenje javnog prijevoza za starije i učenike

Na sjednici Vijeća za prevenciju, koja se održala danas u Vijećnici Općine Kotoriba, uz vječnu temu neadekvatnog zbrinjavanja otpada, bilo je i riječi o nedavno srušenom mostu preko potoka Rakovica koji je služio kao prečac stanovnicima romskog naselja do centra mjesta.

Damir Ignac i Božo Horvat, kao predstavnici Vijeća romske nacionalne manjine i Udruge Roma Za bolje sutra, žustro su komentirali nedavno rušenje mosta pod nalogom Hrvatskih voda na čijem se i zemljištu izgradio neadekvatan most:

“Vi ste nas izolirali, odvojili ste nas od Kotoribe. Naši stariji i nepokretni stanovnici ne mogu ići dužim putem do Kotoribe, preslabi su i treba im pomoć. Treba ili opet izgraditi most ili uvesti prijevoz stanovnika romskog naselja do centra Kotoribe. A tu su i djeca, sada je njihov ukupni put do škole 4 kilometara, odnosno dva kilometara u jednom smjeru! Općina bi trebala riješiti prijevoz djece.”

Naime, prije rušenja mosta učenici su prelazili put od oko 1,3 km do škole (18 minuta pješice) dok će u novoj školskoj godini prelaziti put od oko 2 km do škole (28 minuta pješice u jednome smjeru).

Most izgrađen bespravno, Hrvatske vode reagirale

Na njihove komentare načelnik Dario Friščić je odgovorio: “Imate cestu, biciklističke staze, javnu rasvjetu, pješačke prijelaze, niste izolirani. U čemu je problem? Most je izgrađen bez potrebnih dokumenata na tuđem zemljištu. Vlasnik zemljišta, Hrvatske vode, srušile su most jer je predstavljao opasnost za prolaznike. Naime, već smo imali dva smrtna slučajeva povezana s prelaskom preko tog mosta. Ako bi se išlo u gradnju novog mosta, proteklo bi puno vremena zbog izrade projekata i dokumentacije, raspisivanja natječaja, gradnje itd. Što se pak prijevoza učenike tiče, to je u ovlasti škole, a ne Općine.”

Ravnateljica OŠ Jože Horvata Snježana Matoš nadovezala se na načelnika te rekla da bi se morao izmjeriti put od škole do mjesta stanovanja djeteta kako bi se razmotrilo uvođenje prijevoza za učenike.

Zakon je jasan

Prema važećem Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, prijevoz do škole i od škole organizira se za učenike osnovnih škola od 1. do 4. razreda koji žive u naseljima udaljenim od škole više od tri kilometra, kao i za učenike od 5. do 8. razreda koji žive u naseljima udaljenima od škole više od pet kilometara. Ako pak dijete u školu putuje iz naselja bez javnog prijevoza ili mora koristiti prometnice bez nogostupa, prijevoz se zbog sigurnosti učenika može organizirati bez obzira na udaljenost od škole.

Tjedan dana vladao mir, a onda…

Vijećnica Romina Volar, koja živi u ulici kod srušenog mosta, rekla je da je tjedan dana nakon rušenja vladao mir u njezinoj ulici. “Nije bilo bacanja smeća na ulicu, divljanja na cesti, kao da sam živjela u nekoj drugoj Kotoribi. Nažalost, netko je prije tjedan dana napravio improvizirani prijelaz preko potoka 150 metara dalje od položaja srušenog mosta i sada se cijela priča opet nastavlja”, obavijestila je vijećnica načelnika i prisutne na Vijeću za prevenciju Općine Kotoriba.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije