važno za najmlađe

PRETETINEC Preventivne aktivnosti prometne policije na Dječjoj biciklijadi

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine na području Policijske uprave međimurske evidentirano je 260 prometnih nesreća (2023. godine 232 prometne nesreće), što u odnosu na isto razdoblje protekle godine predstavlja povećanje za 28 prometnih nesreća, odnosno za 12,06 %

Što se tiče vozača bicikla, u prvih šest mjeseci ove godine sudjelovali su u 21 prometnoj nesreći, što u odnosu na isto razdoblje protekle godine predstavlja povećanje za 10 prometnih nesreća, odnosno za 90,9 % (2023. godine sudjelovali su u 11 prometnih nesreća). U tim nesrećama devet vozača bicikla zadobilo je teške tjelesne ozljede, dok ih je 12 lakše ozlijeđeno. U istom razdoblju protekle godine jedan vozač bicikla zadobio je teške tjelesne ozljede te ih je pet lakše ozlijeđeno.

U prvih šest mjeseci ove godine u prometnim nesrećama u svojstvu vozača bicikla sudjelovalo je petero djece u dobi do 14 godina starosti, od kojih je jedno dijete zadobilo teške tjelesne ozljede, dok ih je četvero lakše ozlijeđeno.

Stoga, s ciljem smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja kršenja prometnih propisa koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja najranjivijih sudionika u prometu te povećanja stanja sigurnosti prometa na cestama na području Međimurske županije, policijski službenici Postaje prometne policije provest će preventivne aktivnosti iz akcije “Biciklima oprezno u prometu!”. Akcija će se provesti u subotu, 6. srpnja od 14 do 18 sati u sklopu održavanja 11. Dječje biciklijade u Pretetincu, na kojoj će svoje vještine upravljanja biciklima odmjeriti djeca u dobi do 12 godina.

Osnovni cilj ovakvih i sličnih preventivnih akcija je podizanje razine sigurnosti u cestovnom prometu, poglavito najranjivijih sudionika u prometu, djece vozača bicikla. Prije samog natjecanja svi sudionici primjereno će se educirati o pravilnom kretanju, potrebi korištenja zaštitne kacige i reflektirajućih trakica ili prsluka, uz upozorenje o potrebi dosljednog poštivanja prometnih propisa te pravila ponašanja u prometu.

Najboljim vozačima bicikla nakon završenog natjecanja uručit će se prigodne nagrade osigurane sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije