odličan kamp

ISTRAŽIVANJE, DRUŽENJE I IGRA Prvi dječji kamp Speleološke udruge ‘Međimurje’ oduševio djecu i roditelje

Od 28. do 30. lipnja 2024. godine Speleološka udruga Međimurje (SUM) organizirala je svoj prvi dječji kamp koji je oduševio kako djecu tako i njihove roditelje

Kamp u kojem je sudjelovalo petnaestak djece vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta trajao je tri dana i bio je ispunjen istraživanjem, učenjem, druženjem i igrom u predivnom okruženju Velebita.


Smješteni u kultnom planinarskom domu Prpa u Baškim Oštarijama na granici između sjevernog i južnog Velebita, sudionici su spavali u bungalovima i sudjelovali u raznovrsnim aktivnostima. Djeca su uživala u predavanjima i učenju tijekom obilaska prirode, roštiljanju i raznim igrama među kojima i u boćanju. Jedna od posebnih aktivnosti bilo je promatranje zvijezda na vidikovcu Kubus u petak kasno navečer, što je kod mališana izazvalo poseban interes.


U subotu ujutro polaznici kampa planinarili su na Debelu kosu, dok je poslije ručka dio ekipe planinario na Basaču, a dio do Kize. Tijekom cijelog kampa iskusni speleolozi i planinari polaznike su educirali o velebitskom kršu koji je odlično područje za nastanak jama i špilja, istraživanje kojih je temeljni cilj speleologa. Uveli su ih i u svijet istraživanja Velebita, pričali o opremi, sigurnosti u planinama, orijentaciji, čvorovima, logorovanju, podijelili s njima niz anegdota i zanimljivosti, tako da je edukacija bila sveprisutna iako cijeli izlet za djecu nije izgledao kao ‘školska aktivnost’.

Ovaj dio kampa omogućio je djeci da se upoznaju s čarima planinarenja i prirodnih ljepota Velebita. Budući da je Karlobag udaljen samo dvadesetak minuta vožnje od Baških Oštarija, organizirano je i kupanje u moru. Djeca su u svim aktivnostima sudjelovala zajednički, pa je kamp promovirao vrijednosti poput timskog rada, učenja kroz praksu i ljubavi prema prirodi. Bez mobitela i televizije, sudionici su se potpuno posvetili druženju, kretanju, učenju i veselju. Akciji je doprinio i zipline koji su speleolozi razvukli u kampu.


Kako bi osobno iskusili velebitsko podzemlje, organiziran je obilazak Pećinskog parka Grabovača smještenog u Općini Perušić u Ličko-senjskoj županiji. Osim šetnje poučnom stazom tijekom koje su se upoznali s geomorfološkim značajkama područja te florom i faunom, organiziran je vođeni posjet špilji Samograd koja je, sa svojih 354 metara dužine i visine kanala do 30 metara, najveća i najprivlačnija na Grabovači. Posjet špilji bio je i ugodno osvježenje jer je temperatura u njoj 8°C, dok je vani bilo oko 30°C.


Za kraj kampa, sudionici su posjetili Vrila Gacke u mjestu Sinac, gdje je jedan od izvora rijeke Gacke. Ovaj prirodni dragulj iznimno bogate flore i faune s više povijesnih mlinova bio je odlično mjesto da se uz vrhunsku pizzu u obližnjem restoranu rezimiraju doživljaji i počnu kovati planovi za sljedeći kamp.
Svi sudionici, i djeca i roditelji, izrazili su veliko zadovoljstvo organizacijom i sadržajem kampa. Speleološka udruga Međimurje pokazala je kako je moguće uspješno spojiti edukaciju, istraživanje i zabavu te su svi sudionici ponijeli kući nezaboravna iskustva i nova prijateljstva.


O Speleološkoj Udruzi Međimurje


Speleološka udruga Međimurje već dugi niz godina aktivno pronalazi i istražuje nove špilje i jame na području Velebita, Plitvica i Gorskog kotara. Uz to, Udruga svake godine provodi školu speleologije na koju je dobrodošao svatko koga zanima ovaj jedinstveni hobi. Na školi polaznici uče osnovna znanja i vještine za sigurno izvođenje speleoloških aktivnosti, nakon čega stječu stručni naziv „speleolog pripravnik“.


Ovaj kamp bio je još jedan korak u njihovom radu na edukaciji mladih i promicanju speleologije kao zanimljive i važne istraživačke aktivnosti. Prvi dječji kamp SUM-a bio je veliki uspjeh i postavio temelje za buduće slične projekte, inspirirajući novu generaciju speleologa i ljubitelja prirode.


Za sve dodatne informacije o udruzi, školi speleologije ili speleologiji općenito, udruga je dostupna na društvenim mrežama i e-mailu:


speleomedjimurje@gmail.com


facebook.com/SpeleoUdrugaMedjimurje


instagram.com/speleo.medjimurje


Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije