TRŽNICE I SAJMOVI

KORISNI SAVJETI Mirjana Biber-Hren: Cijenite domaću hranu, kupujte lokalno!

Treba imati na umu, ako već kupujete u trgovačkim centrima, da u većini slučajeva uvezeno voće i povrće ima niže nutritivne vrijednosti od onog proizvedenog na OPG-ovima

Sredinom tjedna posjećujemo čakovečki sajam, krajem tjedna pak lokalne tržnice. Ponuda je raznolika, a cijene su većinom pristupačne.

Kako bismo znali odabrati dobre namirnice, voće i povrće, zatražili smo savjet od Mirjane Biber-Hren, vlasnice Pozojevog vrčaka u Okruglom Vrhu u kojem se voće i povrće uzgaja pod ekološkim certifikatom.

Eko, bio ili domaće?

“Odmah na početku, prije same kupovine, upozorila bih kupce da znaju razlikovati natpise nad povrćem, što je eko, a što domaće. Ako netko oglašava svoje voće i povrće pod natpisom EKO, zatražite certifikat o ekološkoj proizvodnji. Ako ga nemaju, prodavači pogrešno označuju svoje proizvode.

Naime, pogrešno je uvjerenje da je plod, ako je uzgojen doma na vrtu, automatski ekološki proizvod. Ne, takvi proizvodi su DOMAĆI i samo tako bi se trebali oglašavati”, upućuje nas Mirjana. 

Ne cijenimo domaće

Na naše pitanje o cijenama eko i domaćih proizvoda, o kojima se vode brojne polemike na društvenim mrežama, Mirjana odgovara: “Kada su ove godine trešnje bile u sezoni, mi smo trešnje s eko certifikatom prodavali po 6 EUR za kilogram, a samoberba je bila 3 EUR za kilogram. Naravno da su komentari bili svakakvi. Naša trešnja je ostala neobrana, barem su ptičice i ježići imali gozbu.

Zanimljivo je što su u lokalnoj trgovini trešnje s porijeklom iz EU stajale 7 EUR i bile su rasprodane. U našem je društvu nažalost uvriježeno veliko nepovjerenje prema lokalnim proizvođačima. Kupci malo cijene domaće proizvode i to bi se moralo što prije promijeniti.”

Vratite se na selo!

“Svatko ima izbor – ako ti je domaće voće i povrće preskupo, na izbor imaš trgovačke centre. Nemoj se zgražati i napadati male lokalne proizvođače, njihove su cijene u većini slučajeva odraz poskupljenja goriva, gnojiva i td. Nekima je njihov mali OPG jedini izvor primanja.

Treba imati na umu, ako već kupujete u trgovačkim centrima, da u većini slučajeva uvezeno voće i povrće ima niže nutritivne vrijednosti od onog proizvedenog na OPG-ovima.

U trgovačkim centrima većinom se prodaje voće i povrće koje ima duži put transporta i duži vijek trajanja u spremištima – a kako bi se to postiglo, potrebno je puno više tretirati i prskati biljke. Voće i povrće s lokalnih OPG-ova ima manji transportni put, manje je tretirano, bogatije je mineralima i time je korisnije za našu probavu i imunitet. 

Moj savjet čitateljima je: Posjetite lokalne proizvođače, vratite se na selo! Uvjerite se gdje to voće i povrće raste, kako se proizvodi, pratite što je na zemlji.

Ako ćete pratiti, znat ćete cijeniti računicu”, poruka je Mirjane Biber-Hren iz Okruglog Vrha.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije