Čestitka župana Perhoča uz Dan antifašističke borbe

Međimurski župan Ivica Perhoč prigodnim priopćenjem i čestitkom osvrnuo se na 22. lipnja,  Dan antifašističke borbe.    

– Na današnji dan 1941. godine 79-torica Siščana, ne mireći se s okupacijom zemlje te s uspostavljenim ustaškim režimom, a potaknuti napadom nacističke Njemačke na Sovjetski savez, odlaze u šumu Brezovica kako bi se aktivno borili protiv nacizma i fašizma. Bila je to prva organizirana antifašistička jedinica u tada okupiranoj Europi, te početak nečega što će za nekoliko godina postati najveći i najorganiziraniji pokret otpora u Drugom svjetskom ratu.

Bez obzira na događaje koji su uslijedili nakon zavštetka drugog svjetskog rata, činjenica je da je u antifašističkoj borbi sudjelovala većina hrvatskog naroda. Ona dovela je do konačnog oslobođenja zemlje 1945. godine, te priopojenja Istre, Zadra, otoka, Baranje i Međimurja matici domovini. Nas Međimurce na to ne treba posebno podsjećati, jer je konačna pobjeda nad višestoljetnim velikomađarskim posezanjima plaćena velikom žrtvom.

Nakon 13. travnja 1941. godine kad mađarske okupacijske trupe ulaze u Međimurje, velik broj naših sugrađana odlazi preko Drave na Kalnik, gdje su se priključuju oružanom otporu i borbi protiv njemačkih, talijanskih i mađarskih okupacijskih snaga te njihovih domaćih ideoloških saveznika. Vraćajući se pobjedonosno nakon četiri godine, neraskidivo i za sva vremena Međimurje se pripaja Hrvatskoj.

To je i posljedica ustanka sisačkih rodoljuba koji na obilježavamo na današnji dan. Na to mi Međimurci i Hrvati moramo biti ponosni, te nikome ne dozvoliti da umanjuju ili relativiziraju ulogu antifašističke borbe. Bez obzira na zločine koji su se dogodili nad zarobljenim civilima i pripadnicima poraženih vojski, te činjenici da režim koji je na ovim prostorima uspostavljen nije bio demokratski, neosporno je da antifašistička borba bila vođena ispravnim slobodarskim idealima.

Često naglašavam da je očuvanje povijesne memorije zadaća svih nas. Želim da i mlade generacije koje će za desetak godina umjesto nas stajati na ovome mjestu s ponosom govore o dostignućima njihovih djedova i pradjedova. Antifašizam u Hrvatskoj, a posebice u Međimurju nešto je čime se s pravom mogu ponositi.

Želim završiti čestitajući Vam Dan antifašističke borbe, ali i konstatacijom da antifašizam i općenito borba prema okupatorima i zatirateljima ljudskih sloboda svih boja i vrsta nešto što mi Hrvati i Međimurci moramo isticati., završava Perhoč, a čestitke čitateljima i poslovnim partnerima povodom Dana antifašističke borbe upućuje i portal eMedjimurje.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije