UGODAN IZLET

FOTO Veterani 34. inženjerijske bojne i Udruge ‘Veteran’ posjetili Sunju i Lonjsko Polje

Samo par tjedana od sportskog nadmetanja, članovi Udruge veterana 34. inženjerijske bojne i braniteljska Udruga Veteran posjetili su Posavinu, odnosno Sunju i park prirode Lonjsko polje

Domaćini u Sunji su bili općinski ogranak UHDDR na čelu s g. Ivicom Mikulićem i Antunom Perekovićem.
Sunja je od Zagreba udaljena 80-ak kilometara, 20-ak kilometara od Siska, 15-ak kilometara od Hrvatske Kostajnice i 30-ak kilometara od Hrvatske Dubice.

U Domovinskom ratu, općina Sunja, kao jedno od strateški važnih područja za neprijateljske snage u rat je uvučena vrlo brzo, odnosno 27. srpnja 1991.g. kada su ih sa sve tri strane (područje Gline, Hrvatske Kostajnice, Petrinje i tog dijela Poujna) napali pobunjeni Srbi.

Tada dolazi do potpunog okruženja Sunje i skela na Savi, koja i danas prometuje, bila je jedina veza s ostatkom Hrvatske.

Iako tragovi njezina postojanja sežu u prapovijest, no njezino postojanje umalo je bilo izbrisano da nije bilo hrabrih branitelja iz svih krajeva Lijepe naše,koji su požrtvovno branili općinu i njezine stanovnike.
Jedan od zapovjednika obrane Sunje bio je i general Slobodan Praljak.

Na području Sunje poginulo je 78 branitelja, a preko 150 ih je ranjeno. Uništeno je 1157 stambenih objekata, 607 gospodarskih zgrada, a šteta koja je nastala miniranim područjem je nebrojiva.
Usprkos tome, Sunja nikada nije bila osvojena niti napuštena.

Nakon ugodnog druženja u Sunji, trebalo je premostiti Savu i doći do područja gdje se poplave zapravo ključne za raznolikost života, područja gdje su se čovjek i priroda prilagodili i žive u skladu, ali i od poplava.

Park prirode Lonjsko polje je najveće zaštićeno močvarno područje ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u cijelom dunavskom porječju. Selo Čigoč, koje su posjetili, proglašeno je prvim selom roda u Europi, što ni ne čudi s obzirom na to da na svakoj od tradicionalnih posavskih kuća obitava roda, a nerijetko kažu kako Čigoč ima više roda nego stanovnika. Kratkom šetnjom kroz ovo posavsko selo, činilo se kao da je vrijeme stalo, ali bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta vrvi sa svih strana.

Okrijepu, kratki odmor od velike vrućine prije povratka u Međimurje pronašli su u ugostiteljskogm objektu „Tradicije Čigoč“.

Posjeta je realizirana uz pomoć Međimurske županije i grada Čakovca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije