OSNOVANI PRIJE 13 GODINA

ŠAHOVSKI KLUB MIKLAVEC Šah igraju i pod vedrim nebom

Prije 13 godina, u veljači 2001. godine, osnovan je Šahovski klub Miklavec o kojem su nam više ispričali članovi David Varga, Damir Srpak, Zlatko Kovačić i Igor Murković kada su nam ponosno predstavili i njihov posljednji uspješno izvedeni projekt, postavljanje vanjskog šahovskog polja u mjestu

– Osnivač kluba i prvi predsjednik bio je Damir Mavrin. Volio je tu igru i držao klub na okupu. Nažalost, nakon teške bolesti, preminuo je 2012. godine, nakon čega sam ja preuzeo ulogu predsjednika, kazao je Damir Srpak dok se svi prisjećaju osnivača kluba koji u njihovim krugovima slovi kao legenda. Uz njega naši sugovornici spominju još jednu osobu koja je puno dala za klub, a to je Branimir Bunjac.


– Posvetio je puno vremena podučavanju osnovnoškolaca šahu kao izvannastavnoj aktivnosti te ih nebrojeno puta vodio na turnire. Neki su danas među najboljim igračima u Međimurju i natječu se u najvišim ligama, naglašavaju šahisti. Klub danas broji 16 članova od čega 10-ak aktivnih. Ako se uspiju dogovoriti, na partiji šaha u svojim prostorima nalaze se petkom navečer, ali najviše se sastaju nedjeljom kada se igra liga ili neki turnir.
Trenutno se natječu u III. hrvatskoj ligi – centar B, to je spojena liga Međimurske i Varaždinske županije.


– Stojimo na odličnom drugom mjestu. Igra se u devet kola, pet kola na proljeće i četiri na jesen. Još jedan važan ekipni turnir u kojem sudjelujemo je Kup Međimurja koji svake godine počinje u veljači. Tu smo i 2013. godine ostvarili najznačajniji rezultat, prvo mjesto i plasman na državnu završnicu. U novijoj povijesti rezultati vrijedni spomena su treća mjesta koja smo zauzeli u Kupu 2022. i 2024. godine te prvo mjesto u IV. hrvatskoj ligi – centar B 2022. godine kada smo i izborili plasmanu u viši rang u kojem se natječemo danas, nabrojio je David Varga.


Vanjsko šahovsko igralište


Otvorenje vanjskog šahovskog polja održano je krajem travnja, u sklopu ovogodišnje redovne skupštine kluba. Tražili su način kako da odaju počast osnivaču kluba Damiru Mavrinu, ujedno da i potaknu sve na šah, a ponajviše da privuku djecu da zaigraju rekreativno šah.


– Možda se djeci i mladima dopadne pa se odluče i aktivirati te postati članovi Šahovskog kluba Miklavec, napominje predsjednik Srpak pozivajući sve da se okušaju u partiji šaha na polju ispred tamošnjeg društvenog doma.


– Prijedlog da se postavi vanjsko polje za šah uputio je naš član Igor Murković te uz pomoć ostalih članova krenuo u realizaciju. Nakon što se predsjednik složio s idejom, krenuli smo najprije s Općinom Podturen dogovoriti mjesto, a zatim i postaviti šahovsko polje koje je Općina napravila u svom trošku, dok se za šahovske figure i unikatnu klupicu s posvetom legendarnom osnivaču možemo zahvaliti sponzorima. Lokacija je odlična jer je u centru sela, pored doma u kojemu i šahovski klub ima svoje prostorije, navodi David Varga. Želja im je još urediti okoliš oko šahovskog polja i trafostanice za što već postoji nekoliko ideja koje treba doraditi te pronaći način kako ih ostvariti.


– Osim natjecanja do prije četiri godine imali smo u organizaciji vrlo jaki memorijalni turnir u spomen na Damira Mavrina, koji je trajao čak četiri dana. Dolazili su šahisti iz cijele države i iz susjedne Slovenije, ali nažalost, najviše zbog koronavirusa pa onda i neaktivnosti, morali smo privremeno ugasiti taj turnir, ali u planu je ponovo ga aktivirati, makar ga prebacili da bude jednodnevni, brzopotezni turnir, kažu s nadom naši sugovornici i još jednom pozivaju sve zainteresirane šahiste da se okušaju u šahu u Miklavcu i priključe njihovom klubu.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3609

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije