svečano u belici

OPĆINA BELICA Zvonimir Taradi: ‘Svoju sredinu mijenjamo na bolje’

Uoči Dana Općine Belica o važnim projektima, planovima i aktualnostima razgovarali smo s načelnikom Zvonimirom Taradijem

Kraj poznat po poljoprivrednoj proizvodnji, i to mahom krumpira, u planiranim projektima drži se svoje dugogodišnje tradicije i znaka prepoznatljivosti. Upravo su zato sve bliže realizaciji Muzeja krumpira s tržnicom kakvu poljoprivredni kraj takvog kalibra i zaslužuje.


– Ako se osvrnemo na prošlu godinu, od prošlih Dana Općine Belica, možemo reći da, osim što smo stariji, iskusniji u životu, sigurno je da se i mijenjamo kao ljudi. Stoga mijenjamo i svoju sredinu u kojoj živimo. Kao manja općina trudimo se da građanima, ako ne poboljšavamo onda barem da održimo životni standard na razini koja nam daje pravo da izjavimo da smo općina u kojoj stanovnici ostaju, odnosno u koju se ljudi doseljavaju. To znači da su našli razloga za živjeti upravo u našoj općini. Iskoristio bih priliku i pohvalio sve naše mještane koji brinu o svom okolišu. Naime, naša je Općina već četvrtu godinu prva u Hrvatskoj po odvajanju otpada. Naša stopa je od nekih 70 do 80 posto, dok je nacionalna stopa nešto iznad 40 posto.


U posljednjoj godini bilo je i značajnih investicija. Koje biste izdvojili?


Krenimo redom, to su uređenje odvodnje oborinskih voda u Ulici Pavleka Miškine u Belici. To je zahvat koji je vrijedan otprilike 12 tisuća eura. Izgradili smo ogradu na groblju u Belici, za što smo izdvojili deset tisuća eura. Izgradilo se parkiralište kod škole u Gardinovcu. Bio je to posao vrijedan 25 tisuća eura. U našem naselju Gradinovec smo uredili fasadu na školi i taj je zahvat financiran u podjednakim omjeri Međimurske županije i Općine. Velika investicija koju svakako treba izdvojiti je rekonstrukcija ceste Belica – Gardinovec čime se uvelike povećala sigurnost prometovanja na toj dionici. U taj projekt su također, gledano sa strane financiranja, bile uključenje Općina sa 175 tisuća i Županijska uprava za ceste s 530 tisuća. Kao što je već i spomenuto, nastojali smo podići standard našim mještanima.

Spomenute su aktivnosti koje su izravno vezane za poboljšanje standarda za mještane. Što biste izdvojili?

U ovogodišnjem proračunu gotovo pola milijuna eura osigurano je za „Program predškolskog odgoja“ za rad i sufinanciranje vrtića. Naši su vijećnici prihvatili odluku o novoj ekonomskoj cijeni i omjeru sufinanciranja boravka djece u predškolskim ustanovama pa uz pomoć Vlade RH u sufinanciranju uspjeli smo smanjiti roditeljima iznos koji plaćaju za boravak djece u vrtićima. Sada on iznosi od 25 do 30 posto od ekonomske cijene.

Roditelji jasličke djece plaćaju 65 eura za boravak od šest sati te 75 eura za deseterosatni boravak. Roditelji vrtićke djece plaćaju 60 eura za šest i 70 eura za deset sati boravka u vrtiću. Na drugo dijete polaznika Dječjeg vrtića „Belica“ odobrava se popust od 50 % cijene boravka koji dijete polazi, a za svako sljedeće dijete boravak je besplatan. Općina Belica sufinancira boravak djece rane i predškolske dobi u iznosu od 120 eura mjesečno po svakom djetetu bez obzira na duljinu boravka te predškolsku ustanovu koju dijete polazi.

Osim toga stipendiramo srednjoškolce, to su obrtnička zanimanja i to u suradnji s Obrtničkom komorom Međimurske županije. Pomaže se srednjoškolcima s kupnjom knjiga i to na način da posljednjih nekoliko godina za tu svrhu dajemo 135 eura po djetetu. Uz to Općina stipendira oko 45 studenata.

Kako pomažete udrugama i jeste li zadovoljni aktivnostima koje provode?

Sve naše udruge aktivne su i od velikog značaja za nas kao općinu, ali i za našu zajednicu. Njihov je rad na visokom nivou i na tome im mogu pozavidjeti mnoge razvijenije općine, pa čak i brojni gradovi. Naša Limena glazba, KUD Belica, stolnotenisači, ribiči, mladi atletičari, Udruga žena, svi redom rade jako dobro i puno.

Što se još može najaviti?

U tijeku je investicija rekonstrukcije u uređenja Etnokuće u Gardinovcu. Osim toga slijedi nam raspisivanje javne nabave za izgradnju odvodnje oborinskih voda, odnosno PBS u Radničkoj ulici u Belici. Podsjetio bih ovom prilikom da su u Belici posljednje dvije godine izgrađene hladnjače, osam komada. U ovoj godini je započela, odnosno započet će, i izgradnja dviju poslovnih hala što znači da se u Belici i nadalje razvija poslovni duh odnosno poduzetništvo što naravno pozdravljamo.

Kakva je suradnja Općine s drugim Općinama i Međimurskom županijom?

Suradnja sa susjedima i Međimurskom županijom je na zavidnom nivou što se i vidi u pomoći u investicijama.Kad se izgradi sustav odvodnje fekalnih voda, ostaje nam pričekati izgradnju Aglomeracije Podturen što znači da ćemo dijeliti zajedničku sudbinu susjednih općina, Male Subotice, Domašinca, Dekanovca, Podturna. Zašto možda neki projekti čekaju svoje vrijeme za izgradnju? Čekaju se natječaji na koje se možemo javiti kako bismo trošili što manje vlastitih sredstva kojih je ionako premalo za sve naše želje i prohtjeve.

U kojoj je fazi Muzej krumpira?

Raspisan je javni natječaj za izgradnju Muzeja krumpira, odnosno tržnice. Za taj su nam projekt, ukupne procijenjene vrijednosti 329 tisuća eura s PDV-om, odobrena sredstva u iznosu od 70 tisuća eura. Podsjećam da smo se već javljali s tim projektom, ali smo odustali jer smo dobili tek trideset tisuća eura. Sada smo bili uspješniji i slijedi nam raspisivanje javne nabave tako da ćemo napokon krenuti s realizacijom i toga projekta.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3609

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije