BESPRAVNA GRADNJA

PROBLEM BEZ RJEŠENJA? Bespravna gradnja u međimurskim romskim naseljima – Državni inspektorat šuti

Prema informacijama koje smo dobili od Međimurske županije, na području romskih naselja u Međimurju trenutno postoji oko 550 bespravno izgrađenih građevina

Svaki put kad se na Međimurje spusti obilnija kiša, našu redakciju preplave poruke i fotografije o nadiranju vode u kuće i nastambe, prvenstveno u romskim naseljima. Tako je i bilo prije dva tjedna kada su u redakciju stizale potopne scene iz Lončarevog naselja kod Podturna.

Stanovnici su za nedaću i izostanak pomoći krivili Općinu, no iz poslanih fotografija dalo se zaključiti da su nastambe izgrađene bez potrebnih dozvola na području uz Muru koje vjerojatno nije bilo predviđeno za gradnju. I sam načelnik je potvrdio da su nastambe izgrađene na području gdje su podzemne vode na dubini od 20 do 30 cm, a pri svakom podizanju Mure, podižu se i podzemne vode i nadiru u nastambe. Iz Općine nam je također potvrđeno da su nastambe u Lončarevom naselju izgrađene bez građevinske dozvole.

U međimurskim romskim naseljima oko 550 bespravnih objekata – Državni inspektorat ima i popis

Prema informacijama koje smo dobili od Međimurske županije, na području romskih naselja u Međimurju trenutno postoji oko 550 bespravno izgrađenih građevina. Državni inspektorat, pod čiju nadležnost spada i građevinska inspekcija, dobro je upoznat s problematikom bespravne gradnje u Međimurju.

Naime, u rujnu 2021. godine održana je sjednica Vijeća za prevenciju Međimurske županije na kojoj je ilegalna gradnja na području romskih naselja detektirana kao jedan od najvećih dugogodišnjih problema s kojima se suočavaju pojedine jedinice lokalne samouprave. Na sjednici je konstatirano kako navedeni problem dodatno opterećuje proračune jedinica lokalnih samouprava, budući da neke od njih nekoliko puta godišnje moraju mijenjati svoje prostorne planove, a istovremeno otežava ili u potpunosti onemogućuju širenje gospodarskih zona jer se na istima grade ilegalne kuće.

Tada su Grad Čakovec, Grad Mursko Središće, Općina Pribislavec, Općina Nedelišće, Općina Goričan, Općina Podturen, Općina Mala Subotica, Općina Domašinec, Općina Orehovica i Općina Kotoriba sastavile popis nelegalnih građevina na svojim područjima koji su predale Državnom inspektoratu.

Još 2021. godine Državni inspektorat obećao maksimalni angažman

Na Vijeću za prevenciju u rujnu osobno je sudjelovao i glavni državni inspektor Andrija Mikulić koji je tom prilikom rekao: „Problem postoji i želimo sinergijski s jedinicama regionalne i lokalne samouprave naći rješenje. Građevinska inspekcija iz svoje nadležnosti maksimalno će se angažirati, dostupni smo 24 sata, osigurat ćemo dovoljan broj građevinskih inspektora u Međimurju i vjerujem da ćemo u konačnici doći do pozitivnih pomaka.“

Međimurska županija: Problem je dosad trebao biti riješen

Je li došlo do ikakvih pomaka od rujna 2021. godine, upitali smo Međimursku županiju.
“U Međimurskoj županiji smatramo da je problem dosad trebao biti riješen, no ne raspolažemo informacijama o postupanju Državnog inspektorata po dostavljenim popisima naših jedinica lokalne samouprave.
Kako pomaka od 2021. do danas nema, Državnom inspektoratu trebalo bi uputiti pitanje žele li uistinu riješiti problem bespravne gradnje jer izostanak njihova postupanja svjedoči o suprotnom.


Za razumijevanje ove teme važno je naglasiti da su našim općinama i gradovima ispunjeni svi prostorno-planski uvjeti za ishođenje građevinske dozvole za nove građevine, te usprkos činjenici što komunalni redari općina i gradova evidentiraju bespravnu gradnju i prijavljuju slučajeve nadležnoj građevinskoj inspekciji, bespravna gradnja se i na našem području nastavlja”, prenosimo odgovor Županije.

Državni inspektorat šuti

Prije više od tjedan dana poslali smo upit Državnom inspektoratu o uklanjanju bespravne gradnje u romskim naseljima. Odgovora do danas, 27. lipnja, nema. Ukoliko ga dobijemo, prenijet ćemo ga našim čitateljima u cijelosti.


Neslužbeno smo doznali kako je problematika rješavanja i uklanjanja bespravne gradnje zamršen problem koji traži uključivanje više institucija. Navodno već sam izlazak građevinskih inspektora na teren traži pratnju policije.

Rješenje postoji, ali će uzrokovati dodatne tenzije

Navedeni objekti bespravne gradnje nisu vikendice, to su nastambe u kojima žive brojne obitelji i, ako bi se krenulo u rušenje tih objekata, nastala bi prava mala međimurska humanitarna kriza. Prema odgovoru Međimurske županije, “u slučaju kada se pristupa prisilnom izvršenju inspekcijskih rješenja o uklanjanju objekta, potrebno je izvršiti deložaciju koja je moguća isključivo po sudskom nalogu, a obiteljima se treba osigurati adekvatni smještaj. Prema informacijama kojima raspolaže Međimurska županija, nije izvršena ni jedna deložacija, odnosno nije uklonjen ni jedan bespravno izgrađen objekt”.


Deložacija stanovnika romskih naselja zasigurno bi izazvala dodatne tenzije. Nitko ne želi biti deložiran iz svojeg doma. Deložirani stanovnici naselja smjestili bi se u kuće, zgrade kraj kojih ili u kojima živi većinsko stanovništvo. Koliko god smo napredovali u međuljudskim odnosima te unazad 10 godina počeli više prihvaćati “naše” sumještane, ipak moramo priznati vrlo gorku istinu da prosječni stanovnik Međimurja ne želi imati pripadnika romske nacionalne manjine za susjeda.

Djelujmo prije nego što bude prekasno

Ovaj problem traži suradnju jedinica lokalne samouprave, Državnog inspektorata, institucija za socijalnu skrb, policije i brojnih drugih ustanova, ali i razumijevanje i prihvaćanje većinskog stanovništva. Graditi na tuđem nije prihvatljivo, graditi bez dozvole nije sigurno. Danas podzemne vode plave ulaze u kuće, sutra će možda Mura odnijeti cijelo naselje i živote. Tko će biti kriv za to? Riješimo ovaj problem prije nego bude prekasno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije