GLAZBA I PLES

UMJETNIČKA ŠKOLA Ravnateljica Bašek-Šamec: Kod nas se ne poklanjaju petice, već se mora zaraditi dvojka!

Povodom kraja školske godine, ali i obilježavanja Svjetskog dana glazbe 21. lipnja, odlučili smo posjetiti izvor zvonke radosti u Međimurju - Umjetničku školu Miroslav Magdalenić u Čakovcu

„Glazba je zvonka radost“, tim je riječima Dražen Siriščević najavljivao nekadašnju HRT-ovu emisiju Opera Box. Bavljenje glazbom, ali i plesom oplemenjuje dušu, nadograđuje kognitivne sposobnosti i oduševljava bližnje i publiku.

Povodom kraja školske godine, ali i obilježavanja Svjetskog dana glazbe 21. lipnja, odlučili smo posjetiti izvor zvonke radosti u Međimurju – Umjetničku školu Miroslav Magdalenić u Čakovcu.

Ova škola u svojoj dugoj tradiciji (s počecima u siječnju 1946.) iznjedrila je brojne glazbene talente, a čak je preko 120 nekadašnjih učenika Umjetničke škole završilo najprestižnije visokoobrazovne glazbeno-pedagoške institucije u Hrvatskoj i inozemstvu. Jedna od tih učenika je i ravnateljica Umjetničke škole Miroslav Magdalenić, Senka Bašek-Šamec.

Po završetku Ruske nacionalne akademije za glazbu „Gnesinih“ u Moskvi vratila se u Čakovec te je 23 godine radila kao učitelj u Umjetničkoj školi, a posljednjih 9 godina obavlja funkciju ravnateljice te je iznimno ponosna na svoje učenike, ali i učitelje.

Koje sve programe učenici mogu upisati u Umjetničkoj školi Miroslav Magdalenić?

“U našoj Umjetničkoj školi djeluju Osnovna glazbena škola i Osnovna škola klasičnog baleta, a tu su i Predškolski i početnički programi za djecu uzrasta od 5 do 9 godina, odnosno do upisa u redovne programe škole. Osim matične škole u Čakovcu, imamo i Područne odjele u Prelogu, Donjem Kraljevcu i Murskom Središću.

Od programa nudimo klavir, harmoniku, flautu, klarinet, saksofon, trubu, trombon, tubu, eufonij, violinu, violu, gitaru, tamburu i klasični balet. Broj učenika na razini školske godine kreće se u rasponu od 270 do 290 u redovnim programima i oko 50-tak polaznika u Predškolskim i početničkim programima. Trenutno je zaposleno 28 učitelja različitih glazbenih struka i 5 osoba iz administrativno-tehničkog područja.

Kakve odlike učenici moraju prethodno posjedovati kako bi upisali Umjetničku školu?

Upisujemo djecu različite strukture – prilikom audicija provjeravaju se različiti elementi: osjećaj za ritam, sluh, glazbeno pamćenje i drugo (za glazbenu školu) ili koordinacija, osjećaj za ritam, poimanje prostora, građa tijela i drugo (za školu klasičnog baleta). To su osnove na koje se tijekom obrazovanja nadograđuju drugi elementi, a puno toga ovisi o radu, talentu i afinitetu same djece te velikoj podršci roditelja.

Moram reći da interes za upis u glazbenu školu ne opada, jedino što se iz godine u godinu mijenja jest popularnost pojedinog instrumenta. Važno je i znati da, ako neko dijete ne uspije upisati željeni instrument zbog ograničenja upisnih kvota, pokušavamo naći rješenje nudeći program na nekom od drugih instrumenata jer najčešće djeca nemaju predodžbu o istima osim onih koje slučajno susreću u svojoj okolini.

Time se možda odluče i za pogrešno glazbalo, a često se događa da u slučajevima kada izaberu „neželjeni“ instrument već nakon godinu dana dođu do spoznaje da su ga zapravo zavoljeli i da postižu pohvalne rezultate i napredak u izvođačkom smislu.

Nedavno je završio ljetni rok prijemnih ispita/audicija za redovnu osnovnu glazbenu i plesnu školu, a do jeseni traju prijave za polaznike Predškolskih i početničkih programa koji su svojevrsna priprema za redovnu školu. Ponosni smo što se većina djece pri završetku početničkih stupnjeva odlučuju za redovno glazbeno i plesno obrazovanje.

Kakav je rezime školske godine 2023./2024.?

Završavamo prilično aktivnu školsku godinu, a naši učitelji i učenici uložili su mnogo dodatnog napora i vremena – može se reći da se sav trud isplatio.

Svaki od učitelja temeljnog predmeta (instrumenta) nastavnik ima obvezu najmanje dva puta godišnje održati produkciju klase za roditelje. Najbolji učenici s produkcije klase nastupaju na produkcijama odjela, također za roditelje, a potom se najbolji iz produkcija odjela biraju za velike koncerte. Uz soliste redovito nastupaju i polaznici komorne glazbe, zborova, orkestra i klasičnog baleta. Tako smo ovu školsku godinu završili s pedesetak produkcija klase, 10 do 12 produkcija odjela te 6 velikih koncerata.

Rezultati našeg rada s učenicima mjerljivi i zavidnim uspjesima na natjecanjima. Ove smo godine imali 31 učenika koji su se natjecali u 9 disciplina – klavir, klarinet, saksofon, gitara, flauta, trombon, truba, tuba i eufonij. Njih je pripremalo 12 učitelja a s njima nastupala četiri korepetitora.

Učenici su sudjelovali na 6 natjecanja, od čega su četiri međunarodna: „Mladi Padovec“, „Sonus op. 8“, „15th World open Piano competition (spring edition)“ i „Una Corda“. Na domaćem terenu nastupili su na Međužupanijskom natjecanju (AZOO/HDGPP) s kojeg su najuspješniji nastupili na Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa (AZOO/HDGPP).

Svi se možemo ponositi rezultatima – naši su učenici osvojili 22 prve nagrade, 18 drugih te 6 trećih. U taj broj se ubraja 5 pobjednika kategorije i jedan Državni prvak i dobitnik Oskara znanja.

Što očekujete od sljedeće školske godine?

Svake dvije godine domaćini smo i organizatori prestižnog Međunarodno gudačkog natjecanja “Rudolf Matz” koje organiziramo u suradnji s Hrvatskim društvom gudačkih pedagoga, to nas čeka iduće školske godine.
Čeka nas ponovno šest velikih koncerata, a nastavit ćemo odličnu suradnju s Umjetničkom školom “Fortunat Pintarić” iz Koprivnice. Javile su nam se i dvije škole iz Slovenije, iz Beltinaca i Lendave sa željom za pokretanjem suradnje, što će pak biti vrlo zanimljivo za naše i njihove učenike.

Održavat ćemo i edukativne koncerte za osnovne škole u Centru za kulturu Čakovec. Djeca će tako moći upoznati instrumente i saznat će što to znači ići u glazbenu školu. Naravno, važno je spomenuti i sve one interne nastupe koje naši učenici ostvaruju tijekom nastavne godine kao i oko 15-tak kraćih programa za vanjske korisnike.

Koji vas izazovi očekuju u bližoj budućnosti?

Nadamo se proširenju, čekamo dogradnju naših prostora. Ograničeni smo prostorom, a dogradnja bi značila puno i za učenike – mogli bismo upisati više učenika i omogućiti svakom od učitelja da ima svoj vlastiti kabinet kojeg neće morati dijeliti s još jednim, a ponekad i dvoje učitelja. To je i razlog što je izrada rasporeda uvelike otežana, a dodatan problem predstavlja što dio učitelja radi na dvije lokacije: matična škola i jedan od područnih odjela.

Čakovec je jedan od samo nekoliko gradova u Hrvatskoj koji nudi obrazovanje klasičnog baleta, a trenutno smo za potrebe održavanja nastave prisiljeni koristiti unajmljene prostore što, naravno, sa sobom nosi i dodatni trošak.

U budućnosti je moguće i osnivanje srednje glazbene škole u Čakovcu. Potreba za tim je velika – zamislite, čak 50% učenika koji pohađaju srednju Glazbenu školu u Varaždinu dolazi upravo iz naše škole.

Na koje zablude o umjetničkom obrazovanju nailazite u svome radu?

Roditelji i učenici pogrešno misle da se Umjetnička škola temelji na tečajevima. Često žele upisati samo jedan instrument, a ostali predmeti, poput teorijskih, im nisu važni. Ili pak dolaze s potvrdama da su završili tečajeve i odmah žele preskočiti par razreda.

Međutim, obzirom da smo državna škola u sustavu MZO, a naši Nastavni planovi i programi verificirani je od strane ustanova nadležnih za obrazovanje (Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo odgoja i obrazovanja), učenicima se nakon svakog završenog razreda izdaje svjedodžba o završenom razredu. Time im se jamči da upis u srednju glazbenu školu ukoliko za to pokažu interes i talent. Prava smo redovna škola, zato kod nas ima i popravnih ispita, padova na ispitima i produžne nastave.

No jedna od većih zabluda je da je naša škola skupa te je dostupna samo eliti. Ta tvrdnja ne stoji. Svi troškovi za zaposlene kao i ostali troškove za održavanje i funkcioniranje škole osiguravaju se iz državnog proračuna, dok roditelji participiraju s 30 EUR mjesečno. Ako dijete nema instrument, može ga unajmiti za simboličnu cijenu od 10 EUR mjesečno. To su vrlo mali troškovi naspram nekih drugih aktivnosti na koje roditelji upisuju svoju djecu.

Za kraj, što biste poručili roditeljima i učenicima prilikom upisivanja Umjetničke škole?

Ostavite očekivanja na pragu. Nemojte opterećivati djecu da moraju imati odličan uspjeh. To je pogrešno razmišljanje. Nažalost, imali smo slučajeve gdje su se učenici ispisivali iz naše škole jer su dobili ocjenu vrlo dobar na ispitu. Nekada je trojka bila dokaz znanja, danas je sramota. Za ocjenu dovoljan učenik u našoj školi mora se itekako naraditi.

Primjer: ocjena dovoljan u višim razredima podrazumijeva učenje napamet pet dužih skladbi. Dakle, učenik mora vježbati, imati note u glavi i odsvirati skladbu na instrumentu pred publikom, učiteljima. To je veliki posao. Sve ostale ocjene nakon dovoljan nijanse su u kvaliteti izvođenja. Na učeniku je da vježba, uči, da se organizira, a na roditelju samo da pazi da dijete redovito vježba. A o dobrobitima bavljenja glazbom i plesom dovoljno je posjetiti GOOGLE – kažu da on sve zna.


Kod nas se ne poklanjaju petice, već se mora zaraditi dvojka !

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije