ODOBRENA DONACIJA

ZVJEZDARNICA ČAKOVEC Novi teleskop nakon 48 godina

Zvjezdarnica Čakovec davne 1976. opremljena je teleskopom, u to doba naprednim uređajem kojim se moglo parirati sličnim zvjezdarnicama u okruženju

Međutim, od tada je prošlo 48 godina, a osim što je zastario te se njime uz sve preinake moglo promatrati tek nekoliko nebeskih tijela, teleskop je zbog godina korištenja postao i nesiguran za rad.

S obzirom da zvjezdarnicu u velikom broju posjećuju djeca, potreba za novom opremom bila je još veća pa su iz Astronomskog društva VEGA, koje upravlja zvjezdarnicom u Savskoj Vesi, uputili Gradu Čakovcu molbu za donaciju sredstava za novi teleskop.

Kako doznajemo, donacija je ovih dana odobrena pa će se za novi teleskop izdvojiti oko 22.800 eura, a kako doznajemo od međimurskih astronoma, postavit će se kompjuterizirana montaža na kojoj će se nalaziti dva teleskopa, jedan za noćno promatranje i drugi za promatranje Sunca što je od velike važnosti školskim grupama koje će moći vršiti i dnevna promatranja.

– Ovom će modernizacijom zainteresirani učenici dobiti mogućnost stjecanja novih znanja i vještina. Oni koji se kod nas pripremaju za natjecanja iz astronomije imat će mogućnost raditi kvalitetne praktične radnje jer će uz računalno upravljanje djeci na raspolaganju biti i dodatna oprema, kamera i spektometar. Uz to, zainteresirana javnost moći će promatrati daleko veći broj nebeskih objekata, a zvjezdarnica će biti opremljena u skladu s današnjim dobom, istaknuo je Zoran Novak iz AD Vega.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3609

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije