okupili se mještani

FOTO U Kvitrovcu obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama u Međimurskoj županiji je i ove godine obilježen terenskom akcijom županijskog Povjerenstva za suzbijanje zloupotrebe droga, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Policijske uprave međimurske u romskom naselju u Kvitrovcu

Uz podjelu edukativnih materijala i dogovaranje nastavka preventivnih aktivnosti, svim zainteresiranim građanima omogućen je izravan kontakt sa stručnjacima koji se bave prevencijom i tretmanom problema ovisnosti u Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti ZZJZ-a Međimurske županije, kao i s policijskim službenicima zaduženima za prevenciju.

Važnost preventive

Akcija je i ove godine privukla većinu mještana romskog naselja u Kvitrovcu, među kojima je bilo i mladih te su stručnjaci imali prigodu poslati važne poruke tom najosjetljivijem dijelu populacije i njihovim roditeljima.

„Desetak godina održavamo preventivne akcije s ciljem smanjenja rizika koji osobito prijete mladima. Zahvalan sam svim službama koje predano rade na prevenciji kao najvažnijem alatu u sustavnoj borbi protiv ovisnosti“, istaknuo je zamjenik župana Međimurske županij Josip Grivec, ujedno i predsjednik županijskog Povjerenstva za suzbijanje zloupotrebe droga.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo naše Županije prim. Marina Payerl-Pal, dr. med., također je naglasila važnost preventive o kojoj znanstveni pokazatelji govore kao o najučinkovitijoj metoda za stavljanje problem ovisnosti u zajednici pod kontrolu: „U cilju što boljih rezultata, djelujemo multisektorski – od škola do Međimurske županije i policije – kako bismo problem sveli na najmanju moguću mjeru“, rekla je doktorica Payerl-Pal, istaknuvši i vrijedan program vezan uz razvijanje temeljnih životnih vještina koji ZZJZ provodi već osmu godinu.

Okupljenima u Kvitrovcu obratila se i voditeljica Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u ZZJZ-u Diana Uvodić-Đurić, dr. med., rekavši da je fokus stručnjaka snažno usmjeren na problem ovisnosti o drogama i alkoholu iako Međimurje ima nižu stopu od hrvatskog prosjeka: „U Međimurju imamo 202 liječena ovisnika u dobi od 15 do 64 godine života na 100.000 stanovnika, dok je nacionalni prosjek 238 ovisnika. No, to ne znači da smo problem riješili, već da moramo nastaviti prema još boljim brojkama, osobito radom među adolescentima koji su najrizičnija skupina kada je o ovisnostima riječ“, kaže doktorica Uvodić-Đurić, dodavši da je u Međimurju tijekom 2023. godine u službi koju vodi evidentirano 118 liječenih ovisnika, među kojima je bilo najviše ovisnika o opijatima, zatim o sintetskim kanabinoidima, te o kanabisu.

Zlatko Kalanjoš, predstavnik Roma iz općine Domašinec, zahvalio je stručnjacima koji su proveli terensku akciju te izrazio vjeru da će pridonijeti zajedničkom cilju – smanjivanju broja ovisnika i konzumenata alkohola i droga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije