PRIČE IZA IMENA

LEGENDARNA BIĆA U Okruglom Vrhu pozoj gladi trbuh

Jeste li se ikada začudili nečijim nadimkom i zapitali odakle im? Ili ste čuli potpuno drugačiji naziv za dio sela ili grada ili pak ulice? Upoznali ste osobu s vrlo neobičnim i zanimljivim imenom i pitate se što znači?

U našoj rubrici “Priče iza imena”, donosit ćemo vam zanimljiva kazivanja sugovornika o međimurskim imenima, nadimcima i neobičnim nazivima. Naši će vam sugovornici otkrivati skrivene tajne i zanimljive anegdote iza imena te više približiti srži humora, razmišljanja i filozofiranja običnih Međimuraca.

Međimurski zmaj – pozoj

Naselje Okrugli Vrh nalazi se u Općini Sveti Juraj. Njegovih četristotinjak stanovnika razbacano je po kućama na bregovima koji su spojeni kružnim puteljcima i cestama. Vozeći se po Okruglom Vrhu, putnik dobiva dojam vožnje u krug, ali i dojam da je naselje, koje statistički ima oko 190 domaćinstva, daleko veće od brojki na papiru. Prema bregima bez izraženijeg “oštrog” vrha, naselje je vjerojatno dobilo ime Okrugli Vrh.

No, u mašti mještana rodila se malo drugačija priča. Prema vjerovanju lokalnog stanovništva, sveti Juraj, koji u narodnoj predaji i u pričama iz života svetaca ubija zmaja – simbol zla, u Međimurju zapravo nije uspio u svome poduhvatu već mu je pozoj, međimurski zmaj, pobjegao i odletio u šumarak. Tu je pozoj zaspao, a na mjestu njegovog okruglog trbuha kasnije je nastalo naselje Okrugli Vrh.

Samo dobra djeca vide pozojčeka u vrtu

Priču o tome kako je nastalo ime Okruglog Vrha ispričala nam je Mirjana Biber-Hren, vlasnica Pozojevog vrčaka i Pozojeve hiže – turističkih atrakcija koje vješto povezuju narodnu predaju s turističkom ponudom. Kako u svome Vrčaku prima veliki broj školskih grupa, Mirjana je legendu o pozoju prilagodila najmlađim posjetiteljima.

Prema njezinom kazivanju, ispod Okruglog Vrha zapravo spava pozojica, ženski zmaj, a u njenom velikom trbuhu leži beba pozojček. I samo ako su djeca koja posjećuju njezin Vrčak dobra, moći će vidjeti pozojčeka kako se igra u vrtu. A ako nisu dobra? Morat će paziti da ne probude gladnog pozoja.

*Znate za zanimljivu priču koja se krije iza vašeg imena ili nadimka ili pak iza naziva mjesta, ulice ili dijela naselja u kojem živite? Javite nam se na info@emedjimurje.hr, voljeli bismo pisati o vašoj Priči iza imena.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije