PROBLEMI S VODOM

LONČAREVO NASELJE POD VODOM Uzrok nadiranja vode u kuće zatrpavanje kanala ili pak gradnja bez dozvola?

Prije nekoliko dana u našu su redakciju stigli pozivi potkrijepljeni fotografijama o nadiranju vode u kuće u Lončarevom naselju u Općini Podturen

Stanovnici naselja ljutili su se na načelnika i Općinu zbog navodnog zatrpavanja kanala u blizini naselja što je, prema njima, uzrokovalo izviranje podzemnih voda odmah uz njihove kuće. Bili su i ogorčeni zbog izostanka pomoći.

Povišeni vodostaj i zatrpani slivnici

Zamolili smo načelnika Općine Podturen, Pericu Hajdarovića za pojašnjenje situacije.

“Općina Podturen sigurno nikad nije zatrpala nikakav kanal. Na području, na kojem su nastambe, podzemne se vode mogu naći već na nekih 20 – 30 cm dubine, a kako je prošlog tjedna palo puno kiše i Mura je imala povišeni vodostaj, vidimo i posljedice svega nabrojenog. Važno je napomenuti da svake godine DVD-ovi s područja Općine Podturen izlaze na barem 10 do 15 intervencija u romsko naselje zbog problema zatrpavanja slivnika sa smećem”, objasnio nam je načelnik Hajdarović.

Gradnja bez dozvola

Iz dobivenih fotografija bilo nam je jasno da kuće najvjerojatnije nisu bile izgrađene s potrebnim građevinskim dozvolama te da prilikom gradnje najvjerojatnije nije bila uzeta u obzir blizina Mure te podzemne vode. Načelnik Hajdarović nam je potvrdio sumnju – nastambe su izgrađene bez potrebne građevinske dozvole.

Vječni problem

Bespravna gradnja u romskim naseljima pokušava se riješiti već desetljećima, no problem je vrlo zamršen. Često se gradi na javnoj imovini, što pak uzrokuje dodatne probleme – ne mogu se provoditi projekti, potrebno je mijenjati prostorne planove, odgađati proširenja gospodarskih zona. A da ne spominjemo divlje deponije, poput one u Kotoribi o kojoj smo nedavno pisali.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije