OGROMNA KOLIČINA

AKTUALNO Saharski pijesak ponovno stigao u Hrvatsku

Sve do početka idućeg tjedna trebala bi trajati ova situacija, a nakon toga bi se atmosfera trebala postupno raščistiti

U Hrvatsku je stigla ogromna količina saharskog pijeska, što potvrđuju i satelitske snimke koje su objavili meteorolozi. Unatoč anticikloni i toplinskom valu, nebo će zbog toga biti mutno, a ponegdje i žućkaste boje, piše portal Istramet.

– Snažni vjetrovi uz izražena vertikalna uzdizanja zraka uzrokovali su “zarobljavanje” sitnih čestica saharskog pijeska u atmosferi. Riječ je u uobičajenoj situaciji na prednjoj stranici ciklone koja se sada nalazi na Pirenejskom poluotoku, samo će ovog puta količina prašine ponovno biti daleko veća od uobičajenih vrijednosti – navode.

Očekuje se kako će vjetar dostizati brzinu i do 250 km/h, što će pogodovati transportu pijeska na sjever. Sve do početka idućeg tjedna trebala bi trajati ova situacija, a nakon toga bi se atmosfera trebala postupno raščistiti. O saharskom pijesku jutros su pisali i iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), prenosi Večernji List.

– Zrak koji ovih dana pritječe nad Hrvatsku ne donosi samo vrućinu, nego i pijesak, kojeg će osobito biti u petak, a već jutros se mogao uočiti na satelitskim snimkama – poručeno je. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije