VJERSKA ORGANIZACIJA

EKSKLUZIVNO SE DOZNAJE Kako je Orehovica postala sjedište Scijentološke crkve u Hrvatskoj

Naš portal emedjimurje.hr nedavno je objavio članak o tome da je poznato izletište Zelengaj kod Goričana kupila organizacija Mohanji centar mira Hrvatska koja je dio globalne Mohanji fondacije sa sjedištem u Švicarskoj, a koju neki zapravo opisuju kao kult

I doista, spomenuta organizacija upravo je Zelengaj odabrala za svoje sjedište u Hrvatskoj. Članovi su za naš portal eMeđimurje spremno progovorili o svojim nazorima, filozofiji i misiji (svijet učiniti boljim mjestom…) organizacije koju je osnovao izvjesni duhovni učitelj Mohanji.

List Međimurje pak otkriva da se u našem kraju, i to kako se čini, već godinama, nalazi i hrvatsko sjedište mnogo poznatije i vrlo kontroverzne globalne vjerske organizacije – Scijentološke crkve. Barem na papiru.

Naime, prema službenoj evidenciji vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije na jednoj adresi u Orehovici (riječ je o obiteljskoj kući) nalazi se sjedište organizacije koja se zove Scijentološka crkva u Hrvatskoj.

Organizacija je u registar upisana 22. prosinca 2003. godine, na isti datum kao i druga zajednica sličnog imena – Scijentološka crkva misija Zagreb dijanetički centar sa sjedištem u Zagrebu. Prema evidenciji obje organizacije su aktivnog statusa dok drugih, javno dostupnih podataka, o scijentolozima u Hrvatskoj nema. Više o središnjici u Orehovici ne znaju ni u Ministarstvu od kojega smo zatražili dodatne informacije. Kažu tek da vjerska zajednica danom upisa stječe svojstvo pravne osobe…

Nazvali smo broj telefona vezan uz adresu u Orehovici. Osobu koja se javila upitali smo je li upoznata s činjenicom da je adresa navedena kao sjedište Scijentološke crkve. Osoba je najprije odgovorila da to nije istina, a onda da će se to promijeniti. Potom preokret. Ipak nam je otkrila da je jedan član njezine obitelji, koji inače živi u Americi, poznavao nekog vezanog uz scijentološku crkvu te da je adresa navedena zbog pošte.

Također, ustvrdila je da jedina osoba koja se aktivno bavi scijentologijom u Hrvatskoj živi na području Orehovici susjedne općine Trnovec Bartolovečki… S obzirom na sve spomenuto, očito je da veza adrese u Orehovici i scijentologa ipak nije pogreška ili slučajnost…

Scijentologija je inače pokret, odnosno skup vjerovanja i učenja koje je šezdesetih godina prošloga stoljeća osmislio američki pisac Lafayette Ronald Hubbard. U najkraćim crtama, scijentolozi tvrde da se sva zla našega vremena mogu svladati tehnikom koju su oni pronašli i koju neprestano usavršavaju. Ta se tehnika može svladati u njihovim školama koje su vrlo skupe.

Smatra se da članovi koriste prisilne metode prodaje u svrhu iznude novca, a u svjetskim medijima scijentološka crkva se često spominje i kao najozloglašeniji religijsko-duhovni pokret na svijetu. Poznata je i po tome što su njezini članovi, ili su to bili, i mnoge slavne osobe poput holivudskih glumaca Toma Cruisa, Johna Travolte, Juliette Lewis i drugih.

Niz kršćanskih organizacija

Kad je riječ o ostalim vjerskim zajednicama, osim Rimokatoličke crkve, u Međimurju djeluju i Židovska općina Čakovec, Neovisna baptistička crkva Stablo života, Baptističke crkve (svaka je uvedena zasebno) – Držimurec – Strelec, Betanija Čakovec, Belica, Prelog, Crkva Isusa Krista Mursko Središće, Mačkovec, Baptistička crkva s pastoralnim centrom Čakovec, Baptistička crkva Pušćine, Riječi iskrene Pušćine, Neovisna baptistička crkva (Čakovec), Mjesna crkva Čakovec te Evanđeoska pentekostna crkva Calvary Chapel Čakovec.

Neki će se čitatelji sjetiti i da je devedesetih godina u Međimurju prilično aktivan bio i pokret hare krishna. Sjedište im je bilo u Savskoj Vesi. Svoju crkvu, o čemu smo opširno pisali 2019. godine, imalo je i romsko naselje Kuršanec – Lug.

Baptističku crkvu Kuršanec, kako se zvala, u suradnji s nekolicinom stanovnika naselja, osnovao je Amerikanac Johnny Wayne Leslie, no vjerska suradnja navodno nije dugo potrajala. Inače, prema zakonu, da bi neka organizacija postala vjerskom zajednicom, najmanje pet godina od podnošenja zahtjeva ministarstvu, mora djelovati kao udruga s pravnom osobnošću. Također, vjerska zajednica trebala bi imati najmanje 500 članova.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3608

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije