POMOĆ U OBRAZOVANJU

DODIJELJENE STIPENDIJE Matija Posavec: Vi ćete jačati naše gospodarstvo i poduzetništvo!

Dražen Novak: Ove godine u stipendiranje su se uključili svi naši gradovi i općine koji su mjeru prepoznali kao vrijednost, a ne kao trošak

Danas, 18. lipnja, u zgradi Scheier upriličena je svečanost na kojoj su 121 učenik i učenica, koji se obrazuju za deficitarna zvanja u obrtništvu, primili ugovore o stipendiranju u ovoj školskoj godini.

Mjeru stipendiranja Međimurska županija je, jedina u Hrvatskoj, uvela još 2003. godine, a razradom i razvojem modela došlo se do više od 900 stipendista tijekom 20 godina provedbe te više od pola milijuna eura uloženih u popularizaciju obrtničkih zvanja i razvoj obrtništva.

Iduće godine, Međimurska županija s ponosom će upisati i tisućitog stipendista. Za financiranje 121 stipendista Gradovi i općine osigurale su 59.200 EUR, Međimurska županija 37.600, odnosno osiguran je iznos od 96.800 EUR.

Mladi se ne školuju za Zavod za zapošljavanje

„Dragi učenici, osobito mi je drago zbog vas – jer ćete po obrazovanju imati priliku raditi u cijenjenim poslovima za kojima tržište vapi te nastaviti graditi stabilno i zdravo poduzetništvo i gospodarstvo u Međimurju. Dosadašnja iskustva su pokazala da je riječ o odličnoj mjeri kojom ne školujemo mlade za Zavod za zapošljavanje, već im olakšavamo put do sigurnog posla“, istaknuo je župan Matija Posavec.

Vrijednost, a ne trošak

Predsjednik Obrtničke komore Međimurja Dražen Novak također je naglasio da ovaj oblik stipendiranja u praksi pokazuje da je pravovremeno utemeljen i sjajno razvijen:

„Kruna rezultata je povećanje broja obrta te kontinuirani porast interesa u našim jedinicama lokalne samouprave za sufinanciranje stipendista. Ove godine u stipendiranje su se uključili svi naši gradovi i općine koji su mjeru prepoznali kao vrijednost, a ne kao trošak“.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini poželjela je mladima uspjeh tijekom školovanja uz poruku: „Za posao se ne morate bojati, a Obrtnička komora je tu da vam pruži svu potrebnu podršku, stoga iskoristite svoje potencijale i ovu potporu. Bit ćete sami svoji majstori, svoji šefovi, zarađivat ćete za sebe. Stipendija vam daje vjetar u leđa da ulažete u sebe i svoju budućnost“.

Nova generacija međimurskih obrtnika

Učenici iz aktualne generacije stipendista u najvećem broju se školuju za automehaničare, elektroinstalatere i elektromehaničare, strojobravare, odnosno bravare, zatim tokare i keramičare. Interesa ima i za zvanja instalater grijanja i klimatizacije, monter suhe gradnje, soboslikare i ličioce, odnosno dekoratere, zidare, slastičare, krojače, stolare, obućare te pedikere i mesare.

Najviše stipendista je s područja grada Čakovca (27), Preloga (14), zatim općine Nedelišće (12), općine Sveti Juraj na Bregu (11) te s područja Murskog Središća (7). Općine Mala Subotica, Podture i Belica sufinanciraju stipendiranje po 6 učenika sa svog područja, općina Selnica 5, općina Sveti Martin na Muri 4, Donji Kraljevec, Kotoriba, Orehovica i Pribislavec po 3, dok općine Donji Vidovec, Strahoninec i Sveta Marija imaju po dva stipendista. Po jedan stipendist dolazi iz općina Domašinec, Donja Dubrava, Goričan, Gornji Mihaljevec i Šenkovec.

Podrška budućim stupovima međimurskog gospodarstva

Obrti postaju sve popularniji među mladima te se sve više učenika u Hrvatskoj odlučuje upisati zanimanje. Dražen Novak ističe da je danas čak i teže upasti u određene strukovne škole, nego u gimnazije.

Potražnja za obrazovanim stručnim kadrom, majstorima i obrtnicima, u Hrvatskoj je viša nego ikad i trebali bismo svi, kao društvo, motivirati mlade da po završetku školovanja ostanu u Hrvatskoj, odnosno Međimurju i pružiti im svu moguću podršku jer će oni biti stupovi na kojem će ležati naše gospodarstvo i naš napredak. Važnost ulaganja u budućnost prepoznali su i neki gradonačelnici i načelnici koji su došli bodriti stipendiste sa svojeg područja u koje su uložili i dalje će ulagati.

Šteta što prvi redovi nisu bili popunjeniji, jer opet neki drugi načelnici i gradonačelnici nisu poslali čak ni zamjenike ili izaslanike kako bi pružili podršku stipendistima sa svojeg područja – stipendiranje je odlična podrška, ali stisak ruke i riječi potpore ponekad znače više za mlade. Industrijske i gospodarske zone ne vrijede ništa ako nema ljudi koji bi ih pokretali.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije