vrijedan nalaz

SKRIVAO SE TISUĆAMA GODINA Kod Preloga pronađena kost izumrlog stepskog bizona

U šetnji blizu mosta između Otoka i Hrženice, Vesna i Robert Mikec iz Preloga u svježim navozima zemlje uz kanal uočili su neobičnu kost kako viri iz humka

U šetnji blizu mosta između Otoka i Hrženice prije gotovo dva tjedna, Vesna i Robert Mikec iz Preloga u svježim navozima zemlje uz kanal uočili su neobičnu kost kako viri iz humka. Misleći da se radi o kosti mamuta, odmah su kontaktirali profesora kemije i biologije, vrsnog stručnjaka širokog znanja i autora brojnih udžbenika, Mišu Rašana iz Preloga.

Nije mamut, nego je bizon!

“Proučio sam kost i potražio mišljenje svojeg susjeda, veterinara doktora Ljubomira Đurića. Zaključili smo po obliku da se radi o bedrenoj kosti goveda. No sumnja je bila velika jer je pronađena bedrena kost bila preteška za govedo. Nakon brojnih konzultacija, od arheozoologa iz Zagreba dobio sam odgovor da su Mikeci pronašli lijevu bedrenu kost izumrlog stepskog bizona (Bison Priscus) iz gornjeg pleistocena. Radi se o vrlo vrijednom nalazu!”, priča nam Mišo Rašan.

Dodatni nalazi možda se kriju u vašim dvorištima

Tijekom proljeća građani Preloga mogli su besplatno preuzeti iskopani višak zemlje sa sjeverne obilaznice. A kako je navoz zemlje u kojem je pronađena kost došao s područja oko Preloga gdje se gradi obilaznica, profesor Rašan moli građane da pažljivo pregledaju zemlju koja je sada u njihovim dvorištima i na vrtovima. “Ukoliko pronađete bilo kakvu kost ili neki drugi fosilni materijal, javite se Muzeju Međimurja u Čakovcu ili pak meni”, poručio je profesor građanima preko Facebook grupe Priločanci i Priločanke.

Traženje igle u plastu sijena

Jedna kost ne mora značiti da će se naći cijeli skelet. Dr. sc. Melita Mesarić, stručna voditeljica u Međimurskoj prirodi – Javnoj ustanovi za zaštitu prirode, kaže da je moguće da je kost nanesena na preloško područje starim riječnim tokom. No, treba pokušati i pretražiti područje, bio je uvjeren profesor Rašan. Detaljno prolaženje oko navoza zemlje uz kanal nije urodilo plodom, a raskopavanje i pretraživanje nekoliko tona zemlje bilo bi poput traženja igle u plastu sijena. “Možda će neke buduće generacije biti u mogućnosti otkrivati skrivene tajne ispod obilaznice”, zaključio je Mišo.

Uskoro izložba o mamutima

Pronađenu kost Mišo Rašan predao je diplomiranoj arheologinji, profesorici povijesti i višoj kustosici u Muzeju Međimurja Čakovec, Branki Marciuš. Kost će se, uz ostale nalaze, uključiti u izložbu o nalazima mamuta iz Međimurja koja se priprema za kraj ove godine. Planira se napraviti i rekonstrukcija mamuta u izložbenom salonu Muzeja, što bi bilo vrlo atraktivno za djecu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije