PRIČE IZA IMENA

SELO U SELU Gornji Vidovec: Hereki su dobri, ali mi moramo biti bolji

Jeste li se ikada začudili nečijim nadimkom i zapitali odakle im? Ili ste čuli potpuno drugačiji naziv za dio sela ili grada ili pak ulice? Upoznali ste osobu s vrlo neobičnim i zanimljivim imenom i pitate se što znači?

U našoj rubrici “Priče iza imena”, donosit ćemo vam zanimljiva kazivanja sugovornika o međimurskim imenima, nadimcima i neobičnim nazivima. Naši će vam sugovornici otkrivati skrivene tajne i zanimljive anegdote iza imena te više približiti srži humora, razmišljanja i filozofiranja običnih Međimuraca.

Ivanovec je pojeo Gornji Vidovec

Danas, 15. lipnja, slavimo svetog Vida, ranokršćanskog mučenika. Brojna naselja u Hrvatskoj nose ime Vid u nazivu ili su pak njihove crkve posvećene ovom svecu. Tako u Međimurju Donji Vidovec oko 15. lipnja slavi Dane Općine. No, jeste li znali da postoji i Gornji Vidovec?

Nekada selo Gornji Vidovec nadomak Čakovca, danas “vulica i pol”, u neko doba u prošlosti sraslo je s naseljem Ivanovec. No crkva sv. Vida i naziv Gornji Vidovec za ulicu, gdje je bio centar sela, su ostali. Zanimljivo je i to što danas Ivanovec ima dva vatrogasna društva – DVD Ivanovec i DVD Gornji Vidovec.

Prijateljska konkurencija

“Mi smo najvjerojatnije jedino naselje u Hrvatskoj s tom situacijom”, priča nam Ivanka Črep, tajnica DVD-a Gornji Vidovec, povodom proslave 100 godina postojanja ovog DVD-a, koja će se održati upravo danas u popodnevnim satima.

O postojanju konkurencije između dva vatrogasna društva, supružnici Ivanka i Robert Črep, koji je zapovjednik u DVD-u, u šali govore: “Postoji prijateljska konkurencija. Djeca i mladi koji se natječu na vatrogasnim natjecanjima uvijek govore da im nije važno koje mjesto osvoje, samo neka bude bolje od Ivanovca. Tako je i u svim ostalim aktivnostima, uvijek moraju biti za jednu razinu bolji. Hereki su dobri, ali mi moramo biti bolji”.

Zašto Hereki?

“Mi, koji smo iz Gornjeg Vidovca, zovemo Ivanovčane Hereki. Priča se da su Hereki jednom bili velika obitelj i da se njihovi geni nalaze u svakom Vanovčanu. Neki ljudi kažu da se i po nekim karakternim crtama može prepoznati tko je tko – tko je Herek, a tko je iz Gornjeg Vidovca, ali ja ne vidim tu razliku”, otkrio nam je Mario Petek, predsjednik DVD-a.

*Znate za zanimljivu priču koja se krije iza vašeg imena ili nadimka ili pak iza naziva mjesta, ulice ili dijela naselja u kojem živite? Javite nam se na info@emedjimurje.hr, voljeli bismo pisati o vašoj Priči iza imena.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije