100 GODINA ZAJEDNIŠTVA

VATRU GASI, BRATA SPASI! U DVD-u Gornji Vidovec slave 100 godina postojanja

U subotu, 15. lipnja, na samo Vidovo, Dobrovoljno vatrogasno društvo Gornji Vidovec iz Ivanovca proslavit će 100 godina postojanja

U subotu, 15. lipnja, na samo Vidovo, Dobrovoljno vatrogasno društvo Gornji Vidovec iz Ivanovca proslavit će 100 godina postojanja. U goste će im tom prilikom stići sumještani, kao i brojna vatrogasna društva iz Međimurja, ali i iz ostalih dijelova Hrvatske – Botinca, Lopara, Splita i Velikog Bukovca.

Uoči proslave 100 godina postojanja DVD-a Gornji Vidovec, posjetili smo DVD u Ivanovcu te razgovarali s Ivankom Črep, tajnicom, Robertom Črepom, zapovjednikom te Marijom Petekom, predsjednikom DVD-a kako bismo saznali više o radu i aktivnostima Društva.

Tradicija koja se prenosi s koljena na koljeno

“Moj šukundeda Jeronim ‘Remuš’ Črep jedan je od začetnika DVD-a Gornji Vidovec 1924. godine, on je bio i prvi predsjednik, a njegov sin Antun zapovjednik. Tradicija se nastavila na moga djeda pa tatu, mene, ženu Ivanku i djecu”, ponosno priča o stoljetnoj tradiciji vatrogastva u svojoj obitelji Robert Črep, koji je vatrogasac već 45 godina.

Predsjednik Društva, Mario Petek, na to pak je rekao: “Vidite, ja nemam tu tradiciju u genima, ali sam ljubav prema vatrogastvu prenio na ženu Suzanu i djecu koja su bila aktivna u Društvu sve do odlaska na fakultet. Robert i ja zapravo smo istodobno kao dječaci ušli u Društvo, a ja sam čak s 14 godina položio vatrogasni ispit, onda se to tako moglo. I sad sam već, kao i Robert, 45 godina u Društvu”.

Žene u vatrogastvu

Ivanka Črep, iza koje je također pozamašan broj godina u vatrogastvu, i to okruglih 30, ispričala nam je kako je ušla u DVD Gornji Vidovec: “Ja sam iz Vularije i tamo sam se kao djevojka uključila u rad DVD-a. Kao dijete sam počela vježbati i natjecati se, a u Vulariji svaka kuća ima barem jednog vatrogasca. Nakon udaje i nekoliko godina pauze od vatrogastva, uključila sam se aktivnije u rad u Gornjem Vidovcu. Tu se 2010. formirala ženska ekipa za natjecanja, ali i za sve ostale aktivnosti u Društvu. Ponosno mogu reći da je dan danas ta ekipa ostala u istom sastavu, a četiri žene, uključujući mene, aktivne smo i u interventnoj postrojbi.”
Da, dobro ste pročitali – Ivanka Črep, uz ostvarivanje odličnih rezultata na vatrogasnim natjecanjima, gasi i požare.

Prva intervencija “Noć požara” 2013. godine

“Devet godina sam u interventnoj postrojbi DVD-a Gornji Vidovec i obavljala sam intervencije na požarima i obrani od poplava. Za mene je najupečatljivija bila takozvana ‘Noć požara’ 2013. godine kada su u Ivanovcu i Štefancu piromani podmetnuli više požara na više lokacija. To mi je ujedno bila i prva intervencija. Strah? Ne, nije me bilo strah. Adrenalin me držao od zaprimanja poziva do presvlačenja u DVD-u, mislila sam da će mi srce iskočiti van. Ali na putu do požara je sve došlo na svoje mjesto, ipak su godine obuke iza mene, a i suprug Robert je bio sa mnom”, hrabro nam priča Ivanka o svojim vatrogasnim uspjesima.

Mlade treba nagovarati, interes se gubi

Danas DVD Gornji Vidovec ima 68 članova od kojih najstariji ima 82 godine. Nedavno su nabavili i novi kombi, uredili su prostore DVD-a. Društvo je aktivno i u radu s mladima, iako i Robert i Mario kažu da jako promijenio interes mladih za učlanjivanje u Društvo: “Prije su dvije glavne aktivnosti u selu bile vatrogastvo i nogomet. Danas djeca imaju puno više izbora, a vatrogastvo im nije toliko primamljivo. No mislimo da bi i nastavnici u školi trebali poticati mlade na bavljenje ovom plemenitom i humanitarnom aktivnosti. Plemenito je biti vatrogasac i pomagati drugima. Nadamo se da ćemo uskoro doživjeti promjenu situacije, na mladima svijet ostaje i nas je nekako strah da možda nikome nećemo moći prenijeti naša znanja i iskustva”.

Vatrogasce poštuje svatko

Mario Petek, povodom 100 godina postojanja Društva, osvrnuo se i na odnos prema vatrogascima u naselju: “Prije 15 godina kroz Gornji Vidovec prošao je tornado i mi smo se odmah organizirali i išli od kuće do kuće pitati je li nekome potrebna pomoć. Dan danas znam čuti kako se naši sumještani prisjećaju tog događaja. Bez obzira na susjedske odnose i što mislili o vatrogascima, svi su nam se otvorili, svatko je popričao s nama, neki su ponudili pomoć, a neki zatražili. Nikada neću zaboraviti to poštovanje koje sam doživio”.

Pozivaju na proslavu

“Pozivamo sve naše sumještane u Gornjem Vidovcu i Ivanovcu, ali i ostale Međimurce, da nam se pridruže u proslavi 100 godina postojanja DVD Gornji Vidovec. Uz svečanu povorku koja počinje u 16:45 sati kod vatrogasnog doma, tu je i svečana dodjela priznanja te zajedničko druženje uz glazbu, ukusnu hranu i koju čašicu. Proslavu ne bismo mogli organizirati bez podrške Grada Čakovca, Međimurske županije, ali i donacija lokalnih poduzetnika. Naravno, proslave ne bi bilo bez naših članova! Zato dođite i podružite se s nama!”, pozivaju vas Ivanka, Robert i Mario 15. lipnja u Gornji Vidovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije