INTERVJU

DAN OPĆINE DONJI VIDOVEC Načelnica Bojana Petrić ističe brigu o kvaliteti života kao prioritet

Općina Donji Vidovec jedna je od najmanjih općina u Međimurskoj županiji, no radom i htijenjem za još boljim životnim uvjetima na očigled se mijenja na bolje

Za dio tih promjena zaslužna je i načelnica Bojana Petrić sa svojim suradnicima, ali i velika podrška mještana. Svoj dan Donjovidovčani slave uz blagdan svetog Vida, a o razvoju mjesta i suradnji s udrugama i mještanima razgovarali smo s načelnicom Petrić.

– Od početka mandata moja je najveća želja ostala ista – završetak gradnje dječjeg vrtića te unapređenje života mještanima svih dobnih granica raznim prijavama projekata kako bismo uspjeli zadržati stanovništvo u našoj prekrasnoj općini, uvodno nam je rekla načelnica Petrić.

– Od prošlogodišnjeg Vidova realizirali smo neke važne projekte za našu općinu. Završili smo s toliko željenom sanacijom lokalnih cesta nakon aglomeracije, asfaltirana je i uređena svaka ulica unutar općine, završena je i rekonstrukcija raskrižja na ulazu u Donji Vidovec, spoj županijske i državne ceste kao i proširenje državne ceste DC20 od Donjeg Vidovca do Donje Dubrave uz izgrađenu pješačko-biciklističku stazu. U završnoj je fazi izgradnja vatrogasnog spremišta, a završeni su i fasaderski radovi na Interpretacijskom centru Dravski zlatari koji pomalo poprima svoj završni izgled.

Naglasak na izgradnji vrtića

Iako prognoze za izgradnju novog dječjeg vrtića nisu bile baš dobre, malo-pomalo i ova zgrada poprima svoj završni oblik.

– U novi dječji vrtić se ulaže jako puno napora i novaca. Srećom, pozitivno nam je ocijenjena većina prijavljenih projekata pa smo posljednju godinu dana za izgradnju vrtića primili oko 480 tisuća eura. Pomalo se uređuje unutrašnjost, ali i vanjski dio te se nadam da ćemo ovim tempom nastaviti i u dogledno vrijeme otvoriti vrata našeg novog vrtića, kaže Petrić.

Općina Donji Vidovec je u rujnu 2023. godine odlukom općinske načelnice prvi put sufinancirala troškove kupnje školskog radnog materijala za školsku godinu 2023./2024., sufinanciramo boravak djece u vrtiću i jaslicama u Donjoj Dubravi te Kotoribi, nagrađujemo najbolje učenike osnovnih i srednjih škola te studente, a potpisan je i sporazum o suradnji i prijateljstvu između Općine Donji Vidovec i Općine Fužine.
Novi projekti

– U siječnju je započela provedba projekta Mystical Danube u suradnji s REDEA-om te Općinama Donja Dubrava i Štrigova u kojem će biti nabavljena oprema (informativne ploče i klupe), a cilj projekta je razvijanje ruralne zajednice te čuvanje nematerijalnog kulturnog nasljeđa koje je duboko povezano s lokalnom zajednicom. Prijavljen je i projekt FolkFlow – Folklorna baština bez granica: Zajedno u plesu i tradiciji u suradnji s KUD-om Donji Vidovec i HKDM-om Ljubljana, a radi se i na obnovi i gradnji komunalne infrastrukture, opisuje načelnica.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a je općini odobrilo projekt kolničke rekonstrukcije i vanjske odvodnje, a odobren je i projekt Razvoj outdoor turističke ponude na području „Dravskog blaga“ Faza I., neki su od novih projekata u Donjem Vidovcu.

Suživot zajednice i Općine

Svake godine povodom blagdana u prosincu organiziraju druženje s potrebitim osobama za koje pripreme poklon bonove i kolačiće, a prigodne poklone uručuju i umirovljenicima. Iz općinskog proračuna svake se godine financira rad lokalnih udruga.

– Udruge su najveći promotori društvenog, kulturnog i sportskog života naše općine, stoga im kao Općina uvijek pokušavamo pomoći koliko to možemo, a moram zahvaliti svim članovima naših udruga što uskoče u pomoć kada treba Općini te što podržavaju jedni druge. Imamo jedan od najaktivniji KUD-ova u Međimurju koji marljivo rade na promociji naše kulture i tradicije, prenose svoje znanje na naše najmlađe, nositelji su i organizatori uz Općinu Donji Vidovec svakog Vidova već godinama. Naši veterani Nogometnog kluba Vidovčan prvaci su Međimurja, a umirovljenicima nikad nije problem ispeći kolač za neku manifestaciju.

Društvo Naša djeca uvijek sprema neke aktivnosti kako bi animirali djecu na druženje, uredili dječje igralište i slično. Lovci i ribolovci su naši čuvari flore i faune te glavni organizatori kulinarskih natjecanja, dok s ponosom mogu pohvaliti i članove DVD-a Donji Vidovec koji su uvijek tu za sve nas te ove godine slave 140. godina vatrogastva u Donjem Vidovcu. Vidovski zlatari su promotori tradicije i sjećanje na naše najveće blago, zlatarenje, što je jedinstvena tradicija u ovom dijelu Europe, dok stolnotenisači upotpunjuju uz nogomet sportski život mjesta, opisala je načelnica suživot mještana, udruga i Općine.

Uz bogat program za Dane Općine načelnica svim mještanima čestita blagdan svetog Vida, zaštitnika Općine Donji Vidovec.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3608

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije