VELIKI INTERVJU

DANI OPĆINE NEDELIŠĆE Načelnik Nikola Novak: ‘Nakon vrtića gradimo centar za starije!’

Načelnik Nikola Novak svim mještanima čestita Dan Općine Nedelišće

Dan Općine Nedelišće slavi se uz sv. Vida u subotu, 15. lipnja. Dva dana ranije, u četvrtak, u dvorani Aton bit će održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj će priznanja primiti zaslužni mještani, učenici i sportaši.

Uoči Dana Općine Nedelišće o učinjenom u prethodnom razdoblju i planovima za budućnost razgovarali smo s načelnikom Nikolom Novakom. Na srcu mu je prije svega kapitalni projekt kakvog na području općine nije bilo pedeset godina! Riječ je, naravno, o gradnji dječjeg vrtića pokraj područne škole u Dunjkovcu.

– Gradnja vrtića u Dunjkovcu počela je krajem prošle godine. Radovi napreduju dobro i vrtić će svoja vrata otvoriti početkom rujna. U njemu će svakodnevno boraviti 80 mališana iz Dunjkovca i Pretetinca, ali i Slakovca, Črečana… Ovo je velika stvar, kako za cijelu općinu, tako i za Dunjkovec i Pretetinec koji će sada postati još poželjnije mjesto za život. Nalaze se u blizini Čakovca i velik je interes za parcele za gradnju kuća; Općina uređuje svu potrebnu infrastrukturu – kazao nam je načelnik s kojim smo obišli gradilište vrtića.
No to nije sve. Kaže kako u jesen počinje još veći kapitalni objekt.

– Riječ je o centru za starije osobe u Nedelišću, pokraj crkve. Dakle, to neće biti obični “starački dom”, već pravi centar koji će nuditi brojne izvaninstitucionalne usluge starijim i bolesnim osobama. Postat će pravi centar okupljanja naših umirovljenika – kaže načelnik Novak.

Sigurnost

U razgovoru se potom na tren vraćamo u prethodno razdoblje. Još su svježa sjećanja na (još jednu) veliku borbu protiv visokih voda rijeke Drave.

– Opet smo pokazali zajedništvo, sve generacije borile su se protiv izlijevanja te smo ovaj put uspjeli. Inače, rekonstrukcija nasipa Pušćine bliži se kraju. Usporedno s njom u tijeku je odabir izvođača za nastavak radova na nasipu Gornji Hrašćan. Traži se izvođač za njegovu rekonstrukciju. Kad i on bude utvrđen i ojačan, naše će područje biti zaštićeno od novog visokog vodostaja – ističe kako je sigurnost na prvom mjestu.

Neizbježno pitanje bila je i gradnja jugoistočne obilaznice Nedelišća i Pušćina. Obilaznica će kretati od kružnog toka kod podvožnjaka, a na državnu cestu vraćat će se između Pušćina i Gornjeg Kuršanca.

– Pokrenuli smo projekt i izabran je izvođač radova. Oni će početi nakon što bude izvršen otkup zemljišta koji je u postupku. Ovom prilikom molim sve vlasnike zemljišta da sudjeluju u ovom postupku kako bi gradnja obilaznice počela što brže – kaže.

Dodaje kako je Općina završila “nesretni sudski spor” vezan uz stadion u Nedelišću.

Po naseljima

– To je konačno iza nas te smo se odmah počeli baviti konkretnim rješenjem za dovršetak stadiona. Osigurana su sredstva za sanaciju, gradnju nadstrešnice i postavljanje reflektora; ti će radovi početi na jesen. Potom ćemo 2025. godine, iz ITU mehanizma, osigurati novac za gradnju atletskog stadiona s pomoćnim nogometnim igralištem. Naš stadion tada će u punoj mjeri postati mjestom okupljanja sportaša svih generacija, kao što je to i utrka Nedelska cenka koja ove godine postaje tradicionalnom – radostan je što je pronađeno rješenje za sportski centar Trate.

Naravno, tu je i cijeli niz projekata u drugim naseljima velike općine, druge najveće u Hrvatskoj. U centru Gornjeg Kuršanca uređuju park, a u tijeku je i priprema nove stambene zone. U Pušćinama kraju ide obnova i dogradnja vatrogasnog doma. Bit će sanirani i prostori vijeća mjesnog odbora te dodatno uređen park Ciglenice.

Uskoro, dodaje, počinje i ulaganje u igralište NK-a Pušćine čije je upravljanje skupština kluba, na određeni rok, nedavno povjerila Općini Nedelišće. Prvak premier lige, NK Međimurec iz Dunjkovca i Pretetinca, dobio je nove tribine i ogradu.

– U Gornjem Hrašćanu uređujemo dječje igralište, a sredinom jeseni bit će dovršena obnova groblja i mrtvačnice. U Paragu gradimo dom kulture i radovi odlično napreduju. Dobili smo mnogo novca za taj projekt koji će dignuti standard Paraga. U Trnovcu počinje obnova sportskog i vatrogasnog doma, to nam je već dugo bila želja – kaže načelnik.

Sve poželjniji

Konačno počinje i obnova najvećeg društvenog doma, onog u Macincu. Naravno, uz znatno sufinanciranje europskim novcem. U centru Črečana obnovljena je kapelica, obrtnički radovi provedeni su izvana i iznutra. U Slakovcu je rekonstruirana cesta koja od čige vodi prema Brezju te je uz nju napravljena pješačka staza.
Pješačka staza rekonstruirana je i u Čakovečkoj ulici u Nedelišću, do groblja. U budućnosti slijedi i zahvat na njenom nastavku u smjeru Čakovca.

– Gradimo i dva nova kvarta, otvorili smo novi ulični koridor u Ciglenicama u Dunjkovcu te čak sedam novih uličnih koridora u Zavrtju u Nedelišću. Gradi se, interes je velik, sve smo poželjnija općina za zasnivanje obitelji! Stalno uređujemo i matični vrtić Zvončić, uvelike sufinanciramo produženi boravak u školi, roditelji dobivaju pomoć za radne materijale, studenti imaju najveća stipendije u županiji, dodjeljujemo poticaje za uređenje, kupnju i rušenje nekretnina, počinjemo sufinancirati kamatu na stambene kredite te svi umirovljenici dobivaju uskrsnicu i božićnicu – kaže načelnik Nikola Novak te svim mještanima čestita Dan Općine Nedelišće!

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3607

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije