VJEČNI PROMATRAČI

POGLED S VISINA Sve vide, a nikad ne tračaju

U šetnji centrom Čakovca one vas promatraju, slušaju, pomno prate vaša lica i pokrete

U šetnji centrom Čakovca one vas promatraju, slušaju, prate pomno vaša lica i pokrete. One slušaju sve vaše tajne razgovore u prolazu ili pak na kavama, ali ih ne otkrivaju nikome. Ne, to nisu kamere.

A nisu ni znatiželjne bakice, ni tajna policija. One su maskeroni – dekorativne kamene skulpture većinom ženskih lica ili glava koje se nalaze na pročeljima starijih čakovečkih zgrada, većinom iz secesije. One nisu tek statični ukrasi, već i tihi svjedoci prolaznosti vremena i života koji teče ulicama ispod njih.

Njihova namjera nije ni samo estetska; maskeroni su često imali zaštitničku funkciju, vjerovalo se da mogu zaštititi zgrade od zlih duhova i negativnih energija.

Uhvatili smo nekoliko ljepotica kako promatraju prolaznike u centru Čakovca. Neke su obnovljene, a neke čekaju bolja vremena i dostatna sredstva za obnovu povijesnih građevina. Možete li pogoditi gdje se nalaze?

Imate li i vi primjer maskerona, muških, ženskih ili pak dječjih lica i glava na pročeljima zgrada, u svome susjedstvu? Pokažite nam ih!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije