Podaci Matice rođenih

RAST NOVOVOREĐNIH BEBA Najbolji trend u Šibensko-kninskoj i Međimurskoj županiji

Evo koja su bila najčešća ženska i muška imena

Prema podacima Matice rođenih u prva tri ovogodišnja mjeseca rođeno je 110 beba manje nego u isto vrijeme lani, čime se nastavlja trend smanjenja rođenih beba prisutan već godinama, piše zupan.hr.

Ipak, dok je najveći pad zabilježen u Gradu Zagrebu, odnosno zagrebačkim bolnicama, čak 11 županija je imalo rast rođenih beba, odnosno prijavljenih u Maticu rođenih, uključujući i sve slavonske županije. Najveći rast rođenih u odnosu na lani bio je u Šibensko-kninskoj, Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj, Požeško-slavonskoj i Istarskoj županiji.

Tako je na području Šibensko-kninske županije u Maticu rođenih prijavljeno 190 rođenih beba, što je 35 više nego u tri prošlogodišnja mjeseca, u Međimurskoj 32 bebe više, a ukupno 249, zatim u Bjelovarsko-bilogorskoj 25 više u odnosu na lani, a ukupno u tri mjeseca 156 rođenih beba, u Koprivničko-križevačkoj županiji i Požeško-slavonskoj županiji prijavljeno je 24 beba više, dok je rođenih bilo 184, odnosno 194, a top pet zaokružuje Istarska županija s 18 beba više nego godinu prije, a rođeno ih je na području Županije u tri mjeseca 329.

Prema relativnom pokazatelju, najveći rast rođenih na godišnjoj razini također je u Šibensko-kninskoj županiji, za 22,58 posto, u Bjelovarsko-bilogorskoj za 19 posto, Koprivničko-križevačkoj 15 posto, Međimurskoj blizu 15 i Požeško-slavonskoj nešto više od 14 posto, piše zupan.hr.

Ukupno je prema podacima Matice u ovogodišnja tri mjeseca prijavljeno 7.975 rođenih beba, a u isto vrijeme lani 8.085, odnosno ove godine 110 manje. Istodobno je u tri mjeseca broj umrlih bio 14.701. Odnosno prirodni prirast je negativan za 6.726 osoba.

Najčešće ženska imena koja su se davala početkom godine bila su Rita, Mia, Ema, Nika, Sara, Marta, Dora, Mila, Lara, Lucija, Ana…, a muška Luka, Jakov, David, Toma, Niko, Ivan, Matej, Vito, Teo, Petar, Roko, Josip….

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije