MJEŠTANI ZABRINUTI

MIHOVLJAN Zašto se ruše stabla stare borove šume?

Ruši se borova šuma u Mihovljanu, javili su nam tamošnji mještani zabrinuti za njezinu sudbinu

Hoće li se saditi nova šuma ili će se područje možda samo raskrčiti? Radi se o šumi iza Prvomajske ulice u smjeru Mačkovca poznatoj lokalnom stanovništvu upravo kao „Borova šuma”. Nalazi se na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske koje je u nadležnosti Hrvatskih šuma.

Kako nam odgovaraju iz njihove službe za odnose s javnošću, radi se o dva odsjeka koja su prema njihovom programu gospodarenja gospodarskom jedinicom gospodarske šume predviđeni za, jedan veličine gotovo 3,5 hektara, takozvanu čistu sječu nakon koje će se stanište pripremiti za pošumljavanje i to zavičajnim vrstama. Drugi odsjek površine 5,6 hektara će se dijelom posjeći i prirediti za zamjenu pojedinih vrsta stabala.

– Odsjek 13c starosti je 60 godina, a propisana ophodnja mu je 60 godina. Prema tome osnovom je predviđen za čistu sječu, a kako u odsjeku ima najviše američkog borovca, koji je podložan sušenju i izvalama, uvršten je u plan sječa za 2024. U odsjeku su do sada harvesterom porušena sva stabla, potrebno je još do kraja izvršiti izvoz drvnog materijala na pomoćno stovarište. Planom je predviđeno posjeći 1.053 kubična metra neto mase. Nakon izvoza izvršit će se mehanička priprema staništa, a u I. kvartalu 2025. izvršit će se pošumljavanje sadnicama hrasta lužnjaka, 2.000 komada po hektaru koje će se zaštititi štitnicima.

Sadnja će biti u redove radi kasnije međuredne mehanizirane njege, odgovaraju iz Hrvatskih šuma.

Dodaju da su ti odsjeci jedan kraj drugoga, a u nastavku je treći odsjek koji je bio nasađen bagremom, a danas je to šuma hrasta lužnjaka na površini nešto većoj od šest hektara stara dvadeset godina.

– Taj je odsjek isto tako konverzijom preveden u bolji uzgojni oblik šume i dobar je primjer kako će izgledati buduća šuma u odsjeku 13c, samo nekih 500 metara dalje može se vidjeti hrastova šuma stara 20 godina, pojašnjavaju iz Hrvatskih šuma.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3607

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije