PROŠĆENJE

FOTO U Badličanu obilježen blagdan Presvetog Srca Isusovog

Danas je u župi „Sv. Katarine djevice i mučenice“ iz Gornjeg Mihaljevca u Badličanu proščenjem i svečanim misnim slavljem obilježen blagdan Presvetog Srca Isusovog koji se u ovoj župi slavi tri nedjelje zaredom krajem proljeća

U Badličanu se pobožnost Presvetom Srcu Isusovu iskazuju svake godine druge nedjelje poslije blagdana, a treće misno slavlje i proščenje će se upriličiti u nedjelju 16. lipnja 2024. u Gornjoj Dubravi, gdje se priprema veliko slavlje.

Sv. Margareta Marija imala je od 1673. g. do 1675. g. nekoliko viđenja Srca Isusova. U jednom od posljednjih koje se obično zove “veliko ukazanje”, a bilo je 16. lipnja 1675. g., u tijelovskoj osmini, Isus daje nalog za uvođenje blagdana Srca Isusova:

“Stoga od tebe tražim da prvi petak nakon tijelovske osmine bude posvećen naročitom blagdanu u čast moga Srca, da mu se na taj dan učini časna naknada i prošnja naknadnom pričešću kako bi se naknadilo za sve nedostatke poštovanja dok je moje Tijelo u Euharistiji bilo izloženo na oltarima. “Na svršetku poruke Isus obećaje nagradu svima onima koji budu svetkovali blagdan njegova Srca:

“Obećajem ti da će se moje Srce raširiti da obilno izlije bujice svoje božanske ljubavi na sve one koji mu budu iskazali tu čast, i koji će nastojati da je i drugi iskazuju.”

Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Mislav Mikac, a pratnjom na klavijaturi i pjesmom ga podržala orguljistica Danica Gašparec.

Badličan je naselje uz samu granicu sa Slovenijom, iako ima samo po popisu stanovništva iz 2011 samo 90 stanovnika, misnom slavlju i proščenju nazočio je veliki broj mještana i gostiju s obje strane granice.

Iznenađujuće je s obzirom da ovo proščenje na neki način ima međunarodni karakter nitko od političara s obje strane granice nije osjetio potrebu da se malo „pokaže“ narodu.

Pored duhovne crte, posebno raduje što se tradicija proščenja održava, kao kulturno blago Međimurja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije