VJEČNA MU SLAVA I HVALA

HEROJ IZ ŠENKOVCA Josip Toplek je u Domovinskom ratu dao život za domovinu

Bio je jedini smrtno stradali djelatnik Županijske bolnice Čakovec u Domovinskom ratu. U bolnici mu je postavljena i spomen-ploča. Poginuo je na današnji dan...

Danas je 29. godišnjica pogibije hrvatskog branitelja Domovinskog rata, Josipa Topleka, (25. 2.1947. – 13. 4.1994.) koji je stradao na zapadnoslavonskom bojištu u šumi Bijelo brdo u blizini sela Dereza nedaleko od Pakraca.

Djelatnik Županijske bolnice Čakovec, medicinski tehničar Josip Toplek, živio je u Šenkovcu sa suprugom Marijom i djecom Alenom i Tamarom. U Domovinski rat uključio se kao pripadnik Saniteta 34. inžinjerijske bojne Hrvatske vojske Čakovec.

Zajedno s postrojbom sudjelovao je na terenu zapadnoslavoskog bojišta izvršavajući zadaću sanitetskog razminiravanja terena, kojom prilikom je i smrtno stradao od eksplozije zaostale protupješačke, rasprskavajuće odskočne mine, zajedno s još dvojicom pripadnika policije iz Pakraca. Posmrtno mu je dodjeljen čin časničkog namjesnika i odličje reda Zrinskog i Frankopana.

Nedaleko mjesta pogibije postavljeno je spomen obilježje, dok je u Županijskoj bolnici Čakovec postavljena spomen-ploča poginulom Josipu Toplek.

Društvo medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata izdalo je knjigu “Medicinske sestre i tehničari u Domovinskom ratu – svjedočanstva” , gdje je između ostalih kolega naveden i Josip Toplek.

U rodnom mjestu Šenkovec također je postavljeno spomen obilježje, a na inicijativu Ogranka UDVDR-a Šenkovec u dogovoru s Općinom Šenkovec u stambenom naselju Dolec jedna od  ulica dobila je naziv po smrtno stradalom hrvatskom branitelju iz Domovinskog ratu, Josipu Toplek.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije