STJEPAN HRANJEC I BRANIMIR MAGDALENIĆ

FOTO U Nedelišću predstavljena knjiga ‘Antologija međimurske popijevke’

Ova večer bila je ne samo predstavljanje knjige već i slavlje međimurske kulture, tradicije i glazbene baštine

U Vatrogasnom domu u Nedelišću održano je predstavljanje knjige „Antologija međimurske popijevke“ autora dr. sc. Stjepana Hranjca i prof. Branimira Magdalenića.

Ova knjiga je novo izdanje u sklopu edicije „Bibliotheca Murodravana“ i izdana je u nakladništvu Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, uz sunakladništvo Međimurske županije, Grada Čakovca i Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije.

Na događaju su sami autori govorili o procesu nastajanja knjige. Stjepan Hranjec pojasnio je razloge pisanja antologije te kriterije prema kojima su pjesme odabrane i obrađivane. Naglasio je važnost očuvanja međimurske popijevke kao kulturne baštine i objasnio kako su odabrane pjesme analizirane i obrađene.

Branimir Magdalenić stavio je naglasak na glazbeni, odnosno notni dio knjige, istaknuvši značaj ovih zapisa za buduće izvođače i čuvare međimurske glazbene tradicije. U ime nakladnika govorio je Zoran Turk, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, koji je pohvalio rad autora i važnost ove antologije za očuvanje međimurske kulturne baštine.

Predstavljanju su uz brojne ljubitelje međimurske popevke nazočili župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, te predsjednica KUD-a Seljačka sloga Nedelišće Jasna Hajdinjak.

Načelnik Nikola Novak zahvalio je autorima na iznimnom trudu koji su uložili u stvaranju ove vrijedne knjige za čitavo Međimurje, te istaknuo kako je posebno važnu međimursku popevku čuvati i prenositi je na mlađe generacije.

Knjiga „Antologija međimurske popijevke“ na svojih šestotinjak stranica stručnim pristupom obrađuje tristotinjak najpoznatijih međimurskih popijevki. Pruža analizu njihovog sadržaja i sugestije za autentično izvođenje, što je čini izvrsnim priručnikom za članove folklornih skupina i sve zaljubljenike u međimursku kajkavsku riječ i melodiju.

Glazbeni program večeri upotpunili su nastupi Cecilije Merkač Hudopisk, koja ima najviše nastupa na Međimurskoj popevki, Ivana Brljaka s KUD-om Seljačka sloga Donja Dubrava kao sudionika prve smotre, i kantora Vladimira Mihaljevića. Program je vodio Dejan Buvač, predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije.

Ova večer bila je ne samo predstavljanje knjige već i slavlje međimurske kulture, tradicije i glazbene baštine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije