život na rubu siromaštva

ŽIVOT U MIROVINI Marija iz Međimurja prestala sanjati o mirnoj i dostojanstvenoj starosti

Marija zaslužuje bolje. Svi zaslužujemo bolji sustav koji brine o najranjivijima među nama

U malenom selu u Međimurju živi Marija, umirovljenica sa svega 150 eura mirovine. Svakodnevno se suočava s izazovima i problemima koje mnogi od nas niti ne primjećuju. Za Mariju, svaki dan je borba za osnovne potrebe – hranu, lijekove i grijanje. Život na rubu siromaštva za nju je postao surova stvarnost, a snovi o mirnoj i dostojanstvenoj starosti sve su dalji.

Marija je radni vijek provela radeći teške fizičke poslove. Svi su je pamtili kao marljivu radnicu, uvijek spremnu pomoći susjedima i obitelji. No, nakon što se povukla iz radnog života, suočila se s okrutnom stvarnošću sustava koji nije adekvatno vrednovao njezin trud i rad. Njena mirovina od 150 eura jedva da pokriva osnovne troškove života. Svaki odlazak u trgovinu predstavlja joj stres, jer se mora odlučivati između kupnje kruha ili lijekova.

Jedan od najvećih problema s kojima se Marija suočava je trošak grijanja tijekom zimskih mjeseci. Međimurje može biti surovo hladno, a njena kuća nije dobro izolirana. Često se mora osloniti na dobrotu susjeda koji joj pomažu s drvom za ogrjev ili nešto novca. Međutim, to nije održivo rješenje.

Unatoč svemu, Marija ne gubi nadu. Oslanja se na vrt u kojem uzgaja povrće kako bi si barem osigurala svježu hranu. No, sve je teže obrađivati vrt s godinama, a i vrijeme nije uvijek na njezinoj strani. Osim toga, Marija redovito pomaže i drugima u selu, iako je i sama u teškoj situaciji. Njezina dobrodušnost i nesebičnost su inspiracija za sve koji je poznaju.

Marija zaslužuje bolje. Svi zaslužujemo bolji sustav koji brine o najranjivijima među nama. Vrijeme je da se probudimo i zahtijevamo promjene koje će omogućiti dostojanstven život za sve naše umirovljenike. Priča o Mariji iz Međimurja nije samo priča o jednoj osobi, već o cijelom društvu koje mora preispitati svoje prioritete i vrijednosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije