hod za život

HOD ZA ŽIVOT U VARAŽDINU Ovogodišnje geslo: Glas rođenih za glas nerođenih

'Pravo na život prvo je od svih prava! Ne postoji pravo na prekid života nedužnog ljudskog bića u majčinoj utrobi'

U Varaždinu će se treću godinu zaredom, u subotu 8. lipnja, održati Hod za život, obitelj i Hrvatsku. Okupljanje počinje u 10:30 kod Staroga grada odakle će povorka krenuti središnjim ulicama grada do Kapucinskog trga.

„Građani grada Varaždina okupili su se u ovoj inicijativi, jer žele zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji”, rekao je Ante Buterin, član organizacijskog tima Hoda za život u Varaždinu, piše Varaždinska biskupija.

„Pravo na život prvo je od svih prava! Ne postoji pravo na prekid života nedužnog ljudskog bića u majčinoj utrobi. Ove godine kroz Hod za život podsjećamo i sebe i druge koliko je važno zaštititi svaki ljudski život. Osobito onaj najnezaštićeniji – život djeteta u majčinoj utrobi. Činjenica je da pobačaj zaustavlja otkucaje srca. Ne želimo da se u Hrvatskoj ijednom ljudskom biću nasilno zaustavljaju otkucaji srca! Nema nerođenog djeteta koje nikome nije važno! Svako dijete željeno je od nekoga!”, naglasio je Buterin.

Mišo Džeko, koordinator Hoda za život u Varaždinu, istaknuo je da su se građani okupili u ovoj inicijativi jer im je svima zajedničko da se zalažu za zakonsku i svaku drugu zaštitu svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti.

„Svi mi hodamo potaknuti ljubavlju prema nerođenom djetetu i njegovoj majci, okupljeni oko znanstvene činjenice da čovjekov život započinje začećem. Mi koji živimo u demokraciji imamo obavezu boriti se za poštivanje prava na život svakog čovjeka. Dužnost nam je biti glas onih koji se ne čuju / koji glasa nemaju. Znanost kaže: već 18. dan od trenutka začeća djetetu kuca srce, od 8. tjedna oblikovani su svi organi, s 10 tjedana dijete ima jedinstveni otisak prsta, s 12 tjedana smješka se u majčinoj utrobi. Tužna je činjenica da prilikom pobačaja dijete osjeća bol! Nadamo se da će Hod za život pronijeti sve ove važne poruke kroz naš Varaždin i cijelu Hrvatsku”, naglasio je Džeko.

„Nikada ne pomažemo majci, tako da joj “pomognemo” da prekine život svojeg djeteta. Usmrćivanje djeteta ni u kojem slučaju nije izraz suosjećanja ili pomoći. Uvijek pomažemo ženi kada joj pomognemo zaštititi život svojeg sina ili kćeri”, naglasio je koordinator Hoda za život u Varaždinu.

Silvija Svoren, članica organizacijskog tima Hoda za život u Varaždinu, istaknula je da se u Hrvatskoj na žalost i dalje ne vrednuje odluka koju donosi većina žena u našem društvu – da imaju djecu i o njima se brinu. „Majčinski poziv, odnosno požrtvovno ulaganje ljubavi, zdravlja, vremena i novca u svoju djecu, nije samo izvor osobne radosti i ispunjenja za brojne naše sugrađanke, već i ulaganje u najveću objektivnu društvenu vrijednost – čovjeka. Tužno je da danas upravo žene iz pozicije političke moći stigmatiziraju one žene i majke koje se odlučuju potpuno posvetiti odgoju djece i brizi za obitelji”, izjavila je Svoren.

„Suosjećamo i sa svakom majkom koja se suočava s teškom dijagnozom svojeg djeteta, kao i sa svim roditeljima koji nose teško breme bolesti zajedno sa svojom djecom. Upravo ovim Hodom svima njima izražavamo i podršku i ohrabrenje”, naglasila je Svoren.

„Želimo se zahvaliti i svim liječnicima, medicinskim sestrama i farmaceutima koji se koriste prizivom savjesti da bi zaštitili oba pacijenta o kojima su dužni brinuti se – i majku i nerođeno dijete.” istaknuli su organizatori Hoda za život u Varaždinu na današnjoj konferenciji za medije.

Ovaj snažan pokret – Hod za život, obitelj i Hrvatsku, pokazuje kako iz godine u godinu, osim rastućeg broja ljudi koji dolaze na Hod, raste i broj gradova u kojima se organizira. Ove godine za život hoda 15 hrvatskih gradova.

Uz grad Varaždin, po prvi puta ovu subotu, 8. lipnja održat će se Hod za život u gradovima na jugu Hrvatske: Sinju i Opuzenu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije