BOGDANOVEC

OAZA MIRA Još samo da izvučemo ovu granu iz ribnjaka

Maleni Bogdanovec ima svoju oazu mira, a to je ribnjak u udolini, na trasi takozvane turističke staze koja ih povezuje s Gornjom Dubravom i Badličanom

Na brijegu s jedne strane ribnjaka žive Martin i Anica Močnik, a s druge Jelena Horvat. Zatekli smo ih u kratkoj pauzi uslijed uređenja okoliša.

– Uređivali smo svoje zemljište, a usput malo uljepšamo i ribnjak koji je javno vodno dobro. Ribnjak je jako zamuljen. Štefko (Stjepan Posel) je okljaštrio oko njega i sad bi trebao doći pa ćemo pokušati izvući ovu granu koja je završila nasred vode. Ne izgleda lijepo, pokušat ćemo ju nekako potegnuti van – ispričali su nam supružnici Močnik.

U ribnjaku ima riba, manjih šarana, a bilo je i većih. Čuju se žabe i navečer ih je lijepo slušati “kak regečeju”. Oko ribnjaka rastu trešnje, jalše, topole, grabovi, vrbe te ga posjećuju patke. Pravi mali raj, zadovoljstvo je sjesti za drveni stol koji su mještani uredili.

Obitelj Močnik je poljoprivredna obitelj, od nekada, no krava više nemaju, sve su prodali, a zemlje su dali u najam. Danas još, uz uređenje svog imanja i okoliša, brinu za vinograd na Trnovčaku u Železnoj Gori.

– Svaka kuća u Bogdanovcu je nekad imala krave. Mislimo da ih sad imaju još dvije, ali mnogi imaju junad u tovu – kažu. Turistička staza sve je prometnija, ali to im ne smeta.
Gospođa Jelena Horvat s drugog brijega se voli ovuda prošetati. Udovica je jedanaest godina, iako je bio mlađi, suprug joj je prerano preminuo te je ostala s troje djece.

– Nije bilo lako, ali morala sam to prebroditi. Zato mi je uvijek bilo lijepo spustiti se do ribnjaka i odmoriti u ovoj hladovini – kaže.

Svi zajedno upozoravaju na vodotok koji se javlja kad dođu bujice i odlazi dalje kotlinom prema šumi Zeleni. Jelena Horvat kaže kako je njezin nećak morao uz oranice iskopati kanal kako polja ne bi plivala. Smatraju kako bi nadležni (Hrvatske vode) morali regulirati ono što u tim trenucima, cijevima ispod ceste, krene iz javnog vodnog dobra.

Nisu sigurni ima li taj vodotok ime, ako je vjerovati starim kartama mogao bi imati veze s potokom Bogdanovcom koji se usred Zelene ulijeva u Trnavu Mursku.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3606

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije